Op het bonenpad

Leah

Het jaar van de boon, met in Drenthe Hipster Bartje die wel voor bruune boon’n bidt. Sinds een paar weken ben ik bruune bonen burger en het bonenpad op gegaan. Niet alleen bruine bonen, maar ook kievitsbonen, pronkbonen, limabonen, heilige boontjes, zwarte linzen en gele linzen. Peulvruchten, ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. En ik kan je nu al vertellen, je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Ga je ook mee op het bonenpad?

Hipster Bartje

Hipster Bartje

Gedroogd of uit een pot?

De meeste mensen kennen bonen uit pot of uit blik. Op zich niks mis mee. Het is voedzaam en je kunt er lekkere gerechten mee bereiden. Let wel goed op het etiket als je bonen uit pot of uit blik koopt. Vaak is zout toegevoegd, daar is nog wel overheen te komen. Maar verschillende merken voegen suiker toe. En soms zelfs verdikkingsmiddelen. Allemaal extra toevoegingen die volgens mij beter weg kunt laten.

Zelf koop ik liever gedroogde bonen. Deze moeten eerst een nacht laten weken voor je ze kunt koken. Het vergt even wat meer huishoudelijke organisatie maar de smaak is zo veel beter. Minder zout, voller van smaak en steviger van struktuur. Heb je de bonen een nacht laten weken, maar veranderd jouw planning van de dag erna? Geen probleem, dan gebruik je ze een dag later. Giet het weekwater weg en spoel ze af met koud water. Doe de bonen in een pan met deksel erop en spoel ze twee keer per dag af. De bonen gaan dan iets ontkiemen, maar de dag erna kun je ze gewoon gebruiken.

Kiemgroenten

Gekiemde linzen

Gekiemde linzen

Lekker en gezond is het om bonen of linzen te laten ontkiemen en ze rauw te eten. Ik gebruik hiervoor mungbonen (hier wordt taugé van gemaakt), adukibonen, zwarte linzen, groene linzen of kikkererwten. Laat de bonen of linzen een nacht in ruim water weken. Gooi het weekwater weg en spoel de ze af. Doe ze in een dun laagje in een brede pan met deksel erop. Spoel twee keer per dag af. Na drie dagen heb je heerlijke gezonde kiemgroenten. Lekker op brood, in de salade en over je maaltijd.

 

Voorjaarswrap met bonen

Bonenschotel met gekiemde zwarte linzen

Bonenschotel met gekiemde zwarte linzen

1 ui
1 teen knoflook
2 tomaten
scheut olijfolie
potje witte bonen (uitgelekt)
potje mais (uitgelekt)
rucola
feta blokjes
gekiemde linzen

Fruit een ui in een scheut olijfolie, samen met een teentje knoflook en twee in stukken gesneden tomaat.  Voeg dan de bonen en de mais toe. Breng op smaak met een theelepel bonenkruid, peper en zout en laat 10 minuten stoven.

Beleg een wrap met een flinke schep van de bonenschotel, stukjes feta, rucola en gekiemde linzen en smullen maar!

Bonen in mei

Heilige boontjes

Heilige boontjes

Heb je een eigen moestuin, dan kun je ook je eigen bijzondere bonen telen. Er zijn zo veel bijzondere soorten, met klinkende namen als Yin Yang boon, heilige boontjes, woudboon en paardenboon.

Op een zadenmarkt heb ik verschillende oude Drentse en Groningse bonenrassen gekocht. In mei ga ik ze bij mij in de moestuin zetten en ook in de Eetbare Voetspot, de eetbare tuin bij het Duurzaamheidscentrum in Assen.

Hoe dit verloopt hoor je in mijn volgende blog.