Ontrafeling van de mythe van pakjes en zakjes

Dorinda

kerrie1

Aan het eind van het jaar deed ik mee aan een experiment: een maand lang koken zonder pakjes en zakjes. Waarom? In de eerste plaats om de toevoegingen, kleur- en smaakstoffen structureler te vermijden. Dat past goed bij mijn uitdaging voor de Voetspot om op zoek te gaan naar gifvrij en puur eten. En in de tweede plaats om afval te besparen. Zo’n pakje bevat naast de buitenverpakking van bijvoorbeeld karton, vaak ook weer een binnenverpakking van folie of papier. Kortom, als je al je eten op je fornuis hebt staan ligt je aanrecht vol met afvalmateriaal. Dat dan ook weer goed afgevoerd en verwerkt moet worden. Niet meer voor mij, althans veel minder nu!

Ik merk dat ik eigenlijk gek ben op puur eten. Maar heb me gewoon niet zo toegelegd op het koken ervan. Op de een of andere manier lijkt het (in Nederland?) wel zo dat, als je eenvoudig, lekker wilt koken, je altijd wel een pakje nodig hebt. In de supermarkt vind je ook een enorm assortiment aan wereldse gerechten. Het wordt prachtig gepresenteerd, dus wat let je te kopen en zo een heerlijk maal op tafel te zetten? Lasagne maak ik bijvoorbeeld altijd met sausmixen. Binnenkort maar eens zonder proberen!

Ik wilde dus anders. Maar dan ook echt een aantal weken achter elkaar. En ik moet zeggen: het lukte prima. Kwestie van goed inkopen, maar ook weer nieuwe ideeen op doen. ik vulde bijvoorbeeld mijn kruidenpotjes aan met karwijzaad, chilipoeder, paprikapoeder en kurkuma.

Mijn zelfgemaakte tomatensoep, met een zak vol biologische tomaten van mijn groenteleverancier en met heerlijke gedroogde kruiden uit de Dorpstuin Vries van Plaats de Wereld, viel me niet tegen. Beetje ‘scherp’ nog, niet helemaal de zachte smaak, maar wel kruidig en niet te zout. Lekker broodje erbij met geitenkaasje uit het Noorden. Prima experiment.

IMG_2705-1024x682

Net als de pompoengoulash. Die maakte ik in de vakantie. Het geheim hierin? Naast de pompoen, aardappel, tomatenpurree en room 1 tl karwijzaad! Dat had ik nog nooit gebruikt, maar het maakte het echt af.

 

 

Bloemkoolcurry

Nooit gedacht dat ik zelf een goede curry kon maken zonder een pakje! Maar met een goed recept en de juiste kruiden kwam ik een heel eind. Bloemkool in stukjes, biologische wortel erbij en dus de juiste kruiden. Het werd pittig, zelfs scherp. Wie had dat gedacht? Zomaar zelf gemaakt! Ik ben best beetje trots op dit resultaat….(eerst deed ik er minder room in dan in het recept stond, maar dat wordt dus te scherp. na meer room was ‘ie echt lekker!). Probeer hem ook eens! Hier volgt het recept.

Bloemkoolcurry

Dit heb je nodig:

 

 • 500 gr bloemkoolKurkumaGemalen-600x600
 • 500 gr aardappel
 • 1 winterwortel
 • 1 ui
 • 2 tenen Nederlandse knoflook
 • 250 ml slagroom
 • 500 ml biologische gepureerde tomaten
 • 1 tl kerrie
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl gemberpoeder
 • zonnebloemolie
 • roomboter
 • Turks brood

 DSC_0378

 1. Schil de aardappelen en snijd deze samen met de wortel in blokjes van ca 1 cm.
 2. Kook de groenten en aardappel in een laagje water beetgaar en giet af
 3. Snipper de ui en knoflook en fruit dit aan in 2 el olie in grote pan
 4. Voeg de groenten, aardappel en kruiden toe
 5. Voeg de tomaten en slagroom toe (gebruik niet te weinig zoals ik, dan wordt het te scherp!)
 6. Breng op smaak met zout en peper en serveer met brood en roomboter

Eet smakelijk! Tot een volgende keer.