Omgekeerd inzamelen
LillaToen ik opzoek was naar de invulling van de lezing tijdens de inspiratiemiddag ‘Hoe wild is Drenthe’ in de Schaapskooi in Havelte kwam ik een heel mooi begrip tegen: omgekeerd inzamelen. Het concrete doel van omgekeerd inzamelen is dat huishoudelijke afvalstoffen maximaal worden hergebruikt. Door meerdere gemeenten is een streefwaarde van 30 kg restafval per inwoner als doel gesteld voor in 2020. Gezien wij nu per persoon rond de 250 kg restafval produceren, is dat een heel mooi (en uitdagend) doel voor de toekomst! Hoe kun je nu al een paar stappen zetten in die richting?
Papier
Elke week ontvangt ieder huishouden zonder nee/nee sticker op de voordeur gemiddeld 33 ongeadresseerde reclamefolders. Dat komt neer op 34 kg drukwerk per jaar per huishouden. We hebben het dan over een derde van al het oud papier en karton dat we jaarlijks per huishouden produceren. Tel je wc-papier, boeken, kladpapier (kantoor) etc. ook mee dan zitten we op bijna 100 kg papier per persoon per jaar. 70% gaat gelukkig naar de papiercontainer maar 30% verdwijnt nog steeds bij het restafval waardoor het niet gerecycled wordt. Dat is zonde want nieuw papier kan voor 3/4de deel uit gerecycled oud papier en karton gemaakt worden. Het kost evenveel energie om papier te maken van oud papier als van hout, maar er is wel minder water- en landgebruik nodig waardoor minder natuur plaats hoeft te maken voor productiebos. Papier kan tot 7 – 8x hergebruikt worden totdat de vezels te kort worden om gebruikt te worden.
Tips
– Gebruik een nee/ja of nog beter een nee/nee sticker op de brievenbus.
– Voor geadresseerd reclamewerk kun je je afmelden via Stichting Postfilter.
– Om toch geen aanbiedingen mis te lopen kun je je aanmelden voor digitale folders. http://www.reclamefolder.nl
– Kies voor 100% kringlooppapier, te herkennen aan Der Blaue Engel of voor papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, te herkennen aan FSC- of PEFC-keurmerk.
– Klik op de scheidingswijzer om te bekijken hoe je papier hoort te scheiden.
Plastic
Per persoon verbruiken we per jaar gemiddeld 300 plastic tasjes. Gemiddeld leveren we slechts 1 stuk plastic tas in bij de gescheiden afval op elke 200 die we gebruiken. Daardoor komt gemiddeld 32.000 kg plastic draagtasjes terecht in het restafval die dus niet gerecycled worden. Helaas komen in verhouding meer plastic tasjes terecht bij het restafval dan met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen. Dat is erg zonde!
Plastic tassen zijn heel gevaarlijk voor het milieu omdat het tot 1000 jaar nodig heeft om af te breken. Op zee doodt plastic afval jaarlijks zo’n 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden. Als een dier sterft door plastic, vergaat het lichaam en komt het plastic weer in het milieu waar het opnieuw schade kan aanrichten. Er is een extreem geval bekend waarbij een walvis die dood aanspoelde aan de Normandische kust vol zat met plastic tassen van sjieke Engelse winkels en andere wegwerp plastic voorwerpen. Een ander belangrijk probleem is al het plastic in de zee op de gezondheid van dieren en mens. In de wereldzeeën zweven maar liefst 5 BILJOEN plastic deeltjes! Kleine visjes eten dit op, grote vissen eten kleine visjes op en vervolgens eindigt het op onze eigen boord! De plastic soep in de wereldzeeën (ter grootte van frankrijk en spanje samen!) opruimen is 1 ding (daar zijn overigens hele mooie initiatieven van, bijvoorbeeld deze), maar we moeten ook actief bijdragen aan het voorkomen van verdere onnodige verspreiding van plastic.
Door van plastic verpakkingen weer grondstoffen te maken voor nieuwe plastic verpakkingen en producten, besparen wij op fossiele grondstoffen. Gerecycled plastic komt terug in bijvoorbeeld ketchupflessen, frisdrankflessen, verpakkingen en folie, auto onderdelen, kledinghangers, pallets, tennisballen en speelgoed. Als we plastic recyclen hoeven we minder fossiele grondstoffen (olie) te gebruiken en besparen we op energie en de uitstoot van CO2. Mocht je nu toch al plastic tassen in huis hebben, zorg er dan voor dat je deze zo lang mogelijk blijft gebruiken voordat je deze, uiteraard gescheiden, bij het plastic afval inlevert. Zorg er dus voor dat het niet bij het restafval terecht komt, want dan zijn we het voorgoed kwijt als grondstoffen en dat is zo jammer!
Tips
– Een duurzame tas is pas duurzaam als het steeds weer wordt (her)gebruikt. 100 x 1 tas gebruiken is beter dan 1 x 100 tassen!
– Van de energie die wordt bespaard door het recyclen van een plastic verpakking kan een 60W-lamp 6 uur branden.
– Klik hier om te bekijken hoe je plastic moet scheiden.
Textiel
Het juist scheiden van textiel en daardoor het hergebruik hiervan leveren een grote milieuwinst op. Textiel is een enorme belasting voor het milieu, met name katoen omdat er veel ruimte nodig is om het te verbouwen. Voor wol geldt dit ook, omdat er veel land nodig is om de schapen te laten grazen. De meeste mensen kennen de textielcontainers wel. Echter komt er bij het restafval ook nog steeds veel goed textiel terecht. Alleen textiel dat erg bevuild is hoort eigenlijk in het restafval, alle andere textiel kun je op meerdere manieren laten recyclen of laten hergebruiken. Textiel dat in de textielcontainers terechtkomt wordt in de meeste gevallen gesorteerd in 3 groepen:
1. Modieus en kwalitatief goed genoeg om naar de kringloopwinkels te gaan (of aan te worden verkocht)
2. Niet modieus maar kwalitatief goed genoeg om naar 120 andere landen te worden getransporteerd (meestal derdewereldlanden)
3. Kwalitatief niet goed textiel (kapot, gaten, etc.) dat wordt verwerkt tot allerlei andere materiaal zoals textielvulling voor in de bekleding van auto’s, poetsdoeken, dekens, isolatiemateriaal, tapijt en vilt. Textiel kan maar liefst 5 keer kan worden hergebruikt. Een leuke tip: afgekeurde handdoeken van textielcontainer Goudgoed gaan naar de Zeehondencrèche in Pieterburen! Dat is nog dicht in de buurt ook!
Vanwege mijn ecologische voetafdruk zat het mij toch dwars dat mijn textiel zo ver zou gaan reizen. Niet omdat ik het niet gun aan mensen verder weg, maar omdat ik denk dat er ook genoeg mensen in mijn buurt zijn die mijn textiel zouden kunnen gebruiken. Daarom heb ik verder gezocht naar een alternatief en kwam ik het volgende tegen: de kledingbank! Dat is zoiets als de voedselbank maar dan voor kleding. Bij de kledingbank mogen mensen die op bijstandsniveau leven één keer in de zoveel tijd kleding komen uitzoeken. Nou, als dat geen goede doel is!
Tips
– Ruil goede kleding met anderen in je buurt (familie, vrienden of ruilbeurzen/ruilsites).
– Lever goede en mooie kleding die je niet meer nodig hebt in bij een kledingbank bij jou in de buurt.
– Heb je kapotte kleding? Repareer het eerst, voordat je besluit om het weg te doen.
– Lever kapotte (maar wel schone) textiel in een textielcontainer bij jou in de buurt. Zie hiervoor de site van jouw gemeente.
– Gooi zo min mogelijk textiel bij het restafval, eigenlijk alleen erg vuile textiel moet bij het restafval.
Kortom er valt nog heel wat te scheiden van het restafval! Wij passen bovenstaande tips al toe, waardoor we de afgelopen 5 weken ongeveer 1 volle vuilniszak met restafval hebben gehad. Hoe snel is jullie vuilniszak vol?