Mosterd na de maaltijd?

Wianne

Soms is het lastig om inspiratie te vinden voor een blog. Of zelfs voor een recept.

Sinds jaar en dag trek ik graag de natuur in. Met enige regelmaat op Schiermonnikoog.

Vanaf dat ik 9 jaar was, werd ik vergezeld door mijn camera. Een tweedehandsje dat mij veel plezier bezorgde tijdens de fietstochten. Natuur en fotografie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden voor mij.

Planten plukken

In mijn jeugd mocht je nog wel bloemen plukken, zodat je ze kon drogen om een herbarium aan te leggen. Een hobby die mijn tante in haar jeugd had.

Dat veranderde in 1989 toen Schiermonnikoog Nationaal Park werd. Het plukken van bloemen en planten kan nu een boete opleveren.

Ik pluk nog steeds graag bloemen en planten die ik tegenkom tijdens mijn fiets- en wandeltochten. Echter met mijn camera.

Lamsoor

Lamsoor is voor mij een heel bekende plant. Ze behoort tot de strandkruidfamilie en staat in grote getale aan de waddenzee-zijde van Schiermonnikoog. Vanaf de Bank van Banck heb je er een schitterend uitzicht. Zowel over het wad als op een groot veld met lamsoor.

Jaren geleden vond ik zelfs een eenzame lamsoor op het Noordzeestrand. Een geweldig leuke ontdekking. Mooi in bloei heb ik haar vastgelegd.

In de keuken

Koken met lamsoor is iets dat ik niet ken. Juist omdat ik weet dat ik ze, daar waar ik ze tegenkom, niet mag plukken. Laat staan oogsten om er iets mee te bereiden.

Vandaar de titel van dit blog: Mosterd na de maaltijd?

Na het thema krijg ik de inspiratie voor dit blog, maar kookinspiratie moet ik u schuldig blijven.

Wat voor uw kookinspiratie van belang is om te weten, als u lamsoor wilt verwerken in een gerecht:

Extra weetje

De bladeren van de ├ęchte lamsoor zijn niet eetbaar, die van de zeeaster zijn wel eetbaar en worden met dat doel verkocht en gegeten onder de naam ‘Lamsoren’. U kunt ze onder andere vinden in supermarkten.

Ik hoop dat u net zo kunt genieten van de foto van een groot veld lamsoor als ik dat tijdens het fotograferen heb gedaan.

De zilte lucht mag u er zelf bij denken om de ervaring compleet te maken.