Moestuinberichten

Leah

20160708_102355

Hoewel ik pas laat ben begonnen met de aanleg van mijn moestuin, is er al een heleboel gegroeid. De eerste courgette is geoogst, ik heb verschillende keer sla geplukt en al heel veel munt, pimpernel, koriander en andere kruiden door mijn gerechten gedaan.

20160708_102202(1)20160708_102047De bonen en peultjes staan in bloei, dat belooft veel goeds. Ik ben heel benieuwd naar de readde krobbe, een oud Gronings ras bonen. Het duurde even voor het lukte, de eerste bonen waren beschimmeld. Maar nu staat het volop te bloeien!

Wat is het toch bijzonder, je stopt wat zaad in de grond, vertroetelt het en met wat geluk kun je een paar weken later beginnen met oogsten. Waarom hebben we dit allemaal uit handen gegeven aan de boeren en de industrie vraag ik mij vaak af.

 

Eetbare wilde planten of onkruid?

Tussen mijn gecultiveerde groenten komt een heleboel ‘onkruid’ op. Voor mij zijn de meesten heerlijke en gezonde eetbare wilde planten. Maar als moestuinier staat het soms in de weg. Dovenetel, hondsdraf, vogelmuur, herderstasje…. Het groeit sneller dan de gecultuveerde planten en het is allemaal lekker door de sla, in de quichetaart en in de soep. Toch wil ik plek hebben voor mijn bonen, courgette en koriander. ‘Onkruid’ wieden moet ik dus, zeker toen ik het net gezaaid had. Lastig voor mij, bijna elk plantje kan ik wel gebruiken.

Harig knopkruid

Harig knopkruid

Maar niet getreurd, ik neem gewoon mijn oogstmandje mee tijdens het wieden. Als het plek moet maken voor mijn moestuingroenten gaat het mijn mandje in of mag het compost worden voor de volgende generatie eetbaar groen. Zo maak ik plek in mijn tuin en vul ik mijn bord.

Recept voor tuinbonensalade met koriander en eetbare bloemen

Veel bloemen zijn eetbaar (mits onbespoten!). Zo kun je met bijvoorbeeld teunisbloem, goudsbloem, borage, viooltjes en rozenblaadjes je gerechten versieren. Ze maken je bord tot een feestje met hun prachtige kleuren.

verse gedopte tuinbonen
kerstomaatjes
verse koriander
zachte geitenkaas
scheut olijfolie
scheut citroensap
peper en zout
hand vol eetbare bloemen ter garnering (teunisbloem, gousbloem, kaasjeskruid, borage, rozenblaadjes)

Breng een pan met een laagje water aan de kook. Kook de tuinbonen een paar minuten. Ze moeten nog een ´bite´hebben. Snijd de koriander fijn en verbrokkel de geitenkaas. Meng alle ingrediënten door elkaar en garneer met eetbare bloemen.

muskuskaasjeskruid

Muskuskaasjeskruid