Moestuinberichten 2
LeahDe moestuin houd mij lekker bezig, daarom ook dit blog over de ontwikkelingen in de tuin. Het is veel werk en er gaat echt wel het een en ander mis, maar het levert ook zo veel op dat ik er graag nog een keer over schrijf. In de hoop jullie natuurlijk te bewegen zelf ook iets te gaan zaaien.
Ondanks mijn late start met de moestuin, ziet het er voor mij uit als één grote weelde. De pompoenplanten kruipen de hele tuin door, de peultjes en bonen staan te pronken, de eetbare bloemen staan volop in bloei en de gele radijsjes zijn mooi bol en oogstklaar.
Maar ook het onkruid tiert welig! Veel verdwijnt op de composthoop, moerasdroogbloem, kweek en zwaluwtong. Daar doe ik toch niks mee in de keuken en het vormt weer goede grond voor volgend jaar. Maar er is ook veel ‘onkruid’ dat ik staan. De dovenetel, weegbree en melde mogen vaak blijven. Als zij groter zijn geworden gaan zij mee de keuken in.
In de hoek van mijn moestuin staat een hele bos harig knopkruid. Het kwam daar spontaan op en ik heb het rustig laten groeien. Nu kan ik er steeds van oogsten. Heerlijk in de soep, pesto en de hartige taart. Maar ook in een rösti, verderop in deze blog staat het recept. Zowel harig knopkruid als kaal knopkruid zijn eetbaar. Allebei even lekker!
Minder goed is het de aardappels vergaan. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen en de gevreesde aardappelziekte eiste zijn tol. De planten zijn voortijdig bruin geworden, waardoor ik veel klein gebleven krieltjes heb geoogst. Maar onverwachts kwamen er ook nog grote knoeperds omhoog. Het is net schatgraven in eigen tuin!
Wil je zelf ook oogsten uit je tuin of van je balkon? Het is nog niet te laat om iets te zaaien. Er zijn verschillende gewassen die je nu nog kunt zaaien. Slasoorten als bindsla, veldsla en kropsla kun je nu nog zaaien. Maar ook radijs, snijbiet en stengelui. En voor andijvie, rammenas, paksoi en postelein ben je ook nog op tijd. Zo kun je tot diep in de herfst en zelfs tot in de winter oogsten. Goed voor je voetafdruk, minder voedselkilometers dan dat kun je niet hebben. Als je ook eetbare wilde planten aan je maaltijd toevoegd kun je aardig wat variatie op je bord krijgen.
Moestuinrösti
halve courgette
2 aardappels
2 eieren
flinke hand knopkruid (of ander kruid)
zout en peper
olijfolie
Kluts de eieren. Rasp de courgette en de aardappels en snijd het knopkruid fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar. Verhit de olijfolie in een koekepan. Doe het eimengsel in de koekepan, dek af met een deksel en bak op een laag vuur. Keer de koek om m.b.v. een bord. De rösti wordt nog lekkerder als je er wat zelf gemaakte pesto op doet.