Minimaliseren in de kledingkast

Lilla

Eigenlijk koop ik al jaren geen kleding meer: ik krijg ze tweedehands, ruil ze of haal ze bij de kringloopwinkel vandaan. Ik vertel dat ook graag aan anderen om ze te prikkelen dat tweedehands kleding heel leuk eruit kan zien. Nadeel van tweedehandskleding (vind ik) is dat er zo veel te verkrijgen is, dat ik veel kleding heb! Ik ben een echte minimalist en dan is een volgepropte kledingkast een doorn in mijn oog. Ik ruil of geef regelmatig wat weg maar ik heb nog steeds veel. Dus ik ging opzoek naar redenen om mijn kledingvoorraad kritisch door te lopen en grondig te minimaliseren.

Ik weet dat niet alle materialen waar kleding van gemaakt is, even natuurlijk, diervriendelijk en dus duurzaam zijn. Het was eens tijd om mij goed te verdiepen welke materialen ik nog wil dragen en welke niet. Nadat ik hierover het een en ander heb gelezen was ik erover uit. Vanaf nu wil ik alleen nog (tweedehands) kleding dragen gemaakt van biologisch katoen, linnen of hennep. Ik heb hier drie redenen voor:

1. Deze stoffen dragen niet bij aan de plastic soep (en synthetische stoffen wel; zelfs met elke wasbeurt laten duizenden vezels los dat vervolgens in onze drinkwater en oceaan terecht komt!!!)

2. Ze zijn gemaakt van natuurlijke, plantaardige grondstoffen en er worden geen pesticiden gebruikt dus beter voor het milieu en mijn huid

3. Deze stoffen zijn het meest natuur-, dier- en mensvriendelijk

Voor nu houd ik kleding dat viscose bevat ook nog in de kast (ik was al heel trots op mezelf dat ik kleding van alle andere stoffen heb weggedaan!) maar in een volgende opruimronde wil ik ook daar afscheid van nemen. Synthetische stoffen zoals polyesther, nylon, fleece en acryl wil ik niet meer in mijn kledingkast hebben hangen. Behalve mijn panty’s tot ik een beter alternatief heb gevonden. Wie heeft de gouden tip?

Materialen

Katoen

Katoen zit prettig en is een redelijk sterke materiaal waardoor het lang meegaat. Veel mensen dragen graag katoen en door de vraag naar dit materiaal wordt wereldwijd een gebied van 10x zo groot als Nederland als landbouwgrond voor katoen gebruikt. Voor het verbouwen van 1kg katoen (materiaal voor een shirt en een jeans) is 10.000 liter water nodig! Bij biologisch katoen mogen geen gifstoffen en kunstmest gebruikt worden waardoor het milieu veel minder wordt belast en de grond vruchtbaar blijft. Bio katoenboeren krijgen iets meer betaald voor hun werk. Naast biologisch katoen bestaat ook fairtrade katoen (boeren krijgen een eerlijke prijs en er wordt minder gif gebruikt) en better cotton (minder gif maar genetisch gemodificeerd is wel toegestaan). Gerecycled of restkatoen is de meest duurzame vorm van katoen omdat er geen katoen voor verbouwd hoeft te worden.

Hennep en linnen

Kleding van hennep en linnen is comfortabel om te dragen, zacht, sterk en ademend. Het kreukt alleen wel veel. Beide planten groeien snel en er zijn nauwelijks bestrijdingsmiddelen en water nodig bij de verbouwing. De stof voelt koel als het warm is en houdt je warm als het koud is.

Viscose

Viscose is een stof dat gemaakt wordt van zacht hout. Het moet echter zwaar bewerkt worden met chemicaliën om het houtpulp tot draden te maken. Een nieuw alternatief voor viscose is Lyocell ook wel bekend onder de naam Tencel. Bij lyocell wordt het water en de oplosmiddelen hergebruikt en komen niet terecht in ons milieu. Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor viscose, maar ik ben niet zo blij met de chemicaliën.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

In het begin baalde ik dat mooie kledingstukken (die ik overigens meestal niet eens draag omdat ze niet comfortabel zitten) van synthetische stof gemaakt zijn en daarom weg moeten. Maar ik hield vol! En het resultaat is rust in mijn kast, rust in mijn hoofd en een opgelucht gevoel dat ik duurzame keuzes maak. Ik ben tevreden, zie de foto. Dit is mijn kledingkast, exclusief ondergoed. 😉

Een nadeel van zo’n opruim actie vind ik dat ik moeite heb wat ik met kleding moet die niet duurzaam is maar nog wel zeker goed om te dragen? Is het wel duurzaam om het weg te doen? Het is kiezen tussen twee kwaden. Ik heb besloten kleding van deze materialen zelf niet meer willen dragen, maar ik gun het nog wel een ronde bij een ander (ruil of textielcontainer). Helaas weet ik dat de ander dan weer bij gaat dragen aan de plastic soep.. en met dat in mijn achterhoofd ga ik maar een rondje zwerfvuil opruimen om me iets minder schuldig te voelen en mijn steentje weer bij te dragen voor vandaag!