Mimosaboon; de verbazing en de belofte

Jack
Mimosaboon

Allereerst een foto van mijn Mimosaboontjes. Vorige maand heb ik een zakje verdeeld. Een helft heb ik vier weken geleden gezaaid. En de ander een week later.

Dit is nog maar het begin

Dit is nog maar het begin

En wat denk je? Ik zie erg veel verschil. Het eerste bakje heeft een grote voorsprong. Alleen ik weet niet precies waarom dit is. De aarde is hetzelfde en de bakjes staan nagenoeg bij elkaar. Aangezien ik ze binnen kweek, is er amper temperatuurverschil. Misschien moet ik eens kijken of de principes van bio dynamisch tuinieren hier het verschil uitmaken. Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen van mijn Mimosaboon.

Google
mimosa met tik

Mimosa met tik

Ik heb eens in Google het zoekwoord Mimosa ingetypt. Ik hoop op een Griekse godin van de heilige boon als ik op ‘enter’ druk. Of een strijdvaardige Egyptische Ra. De uitkomsten zijn verrassend, helaas geen mythologie. Naast dat Google mij (natuurlijk) allerlei reclame van hotels laat zien met de naam Mimosa (we hebben onlangs vakantie geboekt en Google leest, slaat op, adverteert met en verkoopt mijn cookies door), laat hij me weten hoe je mimosa cocktail kunt maken. Na vluchtig doorgeklikt te hebben ben ik een idee voor een feest verder.

De verbazing
Mimosa provence

Mimosa provence

Maar waar ik dan verder op stuit – en wat me fantastisch lijkt om eens te zien, en mee te maken – is een mimosa boom!! Een prachtige boom die alleen maar in het zuiden van Europa groeit. De bloemen bloeien van januari tot (en met) maart. Een echte winterboom dus! Echt koud zal het niet worden, hij kan een temperatuur aan tot -8 graden Celsius. Niet ongewoon is het dat de mimosa ook in de parfumerie wordt gebruikt. En het allerbelangrijkste, hij is prachtig om te zien! Als ik de plaatjes van Google mag geloven… Nu wil het toeval dat we dit jaar naar Frankrijk op vakantie gaan. Hoe mooi zou het zijn als we dan ook ‘la route du Mimosa’ even kunnen aandoen. De route is een tocht van 130 km die voert langs de zuidelijke kust van Frankrijk. Zo’n 8 plaatsen organiseren betekenisvolle feesten. De festiviteiten vinden alleen wel plaats in februari. Dat lijkt me ook mooi om eens mee te maken.

Belofte

Ben wel heel nieuwsgierig naar de boom, maar nu even terug naar mijn Mimosa boontje. Ik heb er al best veel. Mocht ik er een paar mooie planten van kunnen opkweken, en je hebt interesse: voor een mooi prijsje wil ik er gerust naar een je toe sturen. Houd dus deze blog in de gaten. Ik verwacht pas in september weer een update te kunnen geven van mijn op te kweken struiken.

Tegeltjes wijsheden

Tegeltjes wijsheden