Melk Moet (!?)
Dick“Melk Moet” was vroeger het credo, of “Melk, de witte Motor”. Het zou speciaal goed zijn voor calcium, eiwit en vitamine B12. Maar tegenwoordig is weer het devies dat melk helemaal niet zo goed is, en dat we het niet elke dag moeten drinken. Wat is nu waar?
Amerikaanse professoren vinden dat we helemaal geen melk meer hoeven drinken. Eiwitten kunnen we via andere producten binnenkrijgen, en botbreuken welke meestal worden geassocieerd met te weinig calcium krijgen we eerder door te weinig beweging. Maar voedseldeskundige Ineke Volkers van het Voedingscentrum zegt dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat calcium en vooral vitamine B12 lastig uit andere voedingsmiddelen zijn te halen. Dit artikel komt uit 2009: zie melk-goed-voor-elk
Hoe denken mensen er nu over?
De nieuwste schijf van vijf geeft aan dat we wel melk zouden moeten gebruiken, maar minder vet, dus magere of halfvolle melk. Echter, bij de Voetspot willen we juist onze belasting op het milieu verlagen, en de druk van melk is ontzettend groot. Gelukkig staat zelfs op de website van Boerderij (het lijfblad van de veehouder) een artikel over “andere melk”: boerderij;Melk-zonder-koeien
Het gaat hier over Muufri, een product dat op melk lijkt, wat samenstelling betreft, nog niet helemaal naar koeiemelk smaakt, maar geen koe nodig heeft en geen “slechte cholesterol” bevat. Vooral voor veganisten en mensen die last hebben van lactose-intolerantie, en dat laatste geldt voor 75% van de wereldbevolking. Verder kost het maken van Muufri ook minder land, water en energie.
Er zijn meer websites die al over deze Muufri melk schrijven, maar het is lastig te ontdekken wat precies de “chemische” samenstelling van dit product is. Volgens de website Bedrock zou het makkelijk te maken moeten zijn. Zie ook: melk zonder koe, kan dat?
Ok, de claim is dus dat Muurfri gezonder is, maar hoe komen we dan aan onze vitamine B12? Dat is wel degelijk een belangrijk bestanddeel van onze melk wat echt van de koe komt.
De oplossing voor het B12 probleem is: Shiitake. De naam shiitake stamt uit het Japans en betekent paddenstoel (= ’take’) die op de pasaniaboom (= ‘shii’) groeit. EN, niet onbelangrijk, ze worden in Nederland gekweekt! Door o.a. een kwekerij in Tiligt bij Oostmarsum. Daar wordt deze paddenstoel gekweekt op bomen die gewoon groeien in het Twentse land; eiken- en berkenbomen. Het programma “Binnenste Buiten” besteedde er aandacht aan. Alain Caron nam ons mee naar een andere kweker, Menno Haverman uit Balkbrug, die ook zijn eigen shiitake kweekt. In minuut 23 wordt gezegd dat er veel vitamine B12 in zit.
Ok, dus we hebben een oplossing voor melk met een minder grote voetafdruk dan koemelk. Om de vitamine B12 aan te vullen kunnen we zelf shiitake kweken en opeten. Dat laatste ga ik zeker doen, maar dan moet ik wel even naar Balkbrug of Twilligt om het te leren.
Natuurlijk wil ik nog steeds graag weten uit wat voor producten de Muufri precies bestaat, dus de zoektocht gaat voort. Het kan toch niet zo zijn dan een chemische samenstelling gezonder is dan gewone koemelk? Of wel? Als je kinderen (vooral in de stad) vroeger vroeg waar melk vandaan komt, hoorde je wel eens, “uit de melkfabriek”. Dan vroeg je je af of ze ooit het platteland hadden gezien. Nu kun je dus met een gerust hart zeggen: “de melk komt uit de fabriek”.