Meest duurzame groente: boerenkool

Ageda

boerenkool3

Het is een energiebom en zit vol goede stoffen. En duurzamer dan deze groente kan je het bijna niet hebben. Boerenkool, een echte Hollandse groente. En omdat hij tegen onze winterse kou kan en zelfs vorst nodig heeft, groeit hij gewoon op het land. Geen warme kas komt hier aan te pas. 

Boerenkool als superfood

Boerenkool voelt zicht inmiddels al goed thuis tussen de superfoods. In het begin moest ik er wel om lachen: geef ik zoveel geld uit aan quinoa, hennepzaad en spirulina, blijk ik voor een halve euro een superfood te kunnen halen bij de groenteboer om de hoek. Sterker nog: gratis uit mijn moeders moestuin. Boerenkool wordt superfood genoemd omdat het vol zit met vitamines en mineralen, zoals vitamine K, A, C en uiteraard ijzer. Daarnaast bevat het veel vezels, wat goed is voor onze spijsvertering.

Alle dagen stamppot?

boerenkool1Wie dus lokaal, puur én supergezond wil eten, doet er goed aan om boerenkool wat vaker op het menu te zetten. Maar ja, elke week stamppot boerenkool met (vega) worst en (vega) spekjes? Dat gaat vervelen. Dat hoeft gelukkig ook niet. Boerenkool blijkt veel veelzijdiger dan ik ooit kon vermoeden. Want het misstaat niet in soep, smoothie, quiche of als chips. Of bij de borrel als pesto op een toastje (zie recept hieronder). En wil je toch gaan voor stamppot, probeer het dan eens met walnoten en brie, of met gedroogde tomaten, ui en chorizo.

boerenkool2Eigen groentetuin

Omdat boerenkool zo supergezond is, en met al deze recepten niet snel tot verveling leidt, heb ik al een plekje gereserveerd in mijn groentetuin. In juni, als de zomerworteltjes al zijn geoogst, zaai ik winterboerenkool. Eind van het jaar eten wij dan thuis voetprintarme boerenkool.

Wie maakt de lekkerste stamppot?

Wil je weten wie de lekkerste stamppot maakt? 19 februari is de WK Snert en Stamppot koken in Groningen in de keuken van het Alfa College. (www.oudhollandschegerechten.nl)

Recept Boerenkoolpesto

(uit de Hippe Vegetariër)
  • 2 grote bekers rauwe, fijngesneden boerenkool
  • Handjevol peterselie of basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ beker walnoten
  • Wat cashewnoten
  • Handje rucola
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Doe de boerenkool met de peterselie of basilicum, rucola, knoflook, walnoten, cashewnoten olijfolie en het citroensap en –rasp in een keukenmachine of blender en mix het tot een egale massa. Proef en pas aan naar smaak met wat extra olijfolie voor de smeuïgheid en zout en peper.