Meer Seizoensgebonden, Minder Verpakt!

Geeskelien

Helaas heb ik niet zulke nauwkeurige informatie als Lilla heeft wat betreft de hoeveelheid afval dat ik produceer. Toch weet ik dat het veel is! Heel veel zelfs; de prullenbak voor restafval is erg snel vol en bestaat, nu ik er zo even inkijk, grotendeels uit grote plastic verpakkingen: flessen sap, een bakje waar de wortels in waren verpakt (wel biologisch!), een bakje van de champignons, een verpakking van het vlees (ook biologisch) in heeft gezeten. Kortom, om mijn voetafdruk naar beneden te krijgen ga ik dit jaar meer seizoensgebonden groenten kopen en vooral minder verpakt voedsel kopen.

Wereldwijd worden er een miljoen plastic tassen per minuut gebruikt!

Naast de “gewone” verpakking van voedsel maak ik ook wel eens gebruik van plastic zakjes in de supermarkt. Erg jammer, maar toch ben ik geen uitzondering: Wereldwijd worden er een miljoen plastic tassen per minuut gebruikt!1] Dat betekent dat een consument gemiddeld 300 plastic tasjes per jaar in gebruik neemt na het boodschappen doen.[2] Weliswaar hergebruik ik zelf altijd plastic zakjes, vaak worden ze maar eenmalig gebruikt. Wel is er goed nieuws: vanaf 1 januari 2016 mogen er in Nederlandse winkels in ieder geval geen gratis plastic zakjes meer worden verstrekt.

Simpele stappen

Om de hoeveelheid papier en restafval van mijzelf naar beneden te krijgen is de eerste stap natuurlijk om te beginnen met een boodschappentas: simpel maar effectief! Geen plastic zakjes meenemen van de winkel of supermarkt. Het laten liggen van de plastic zakjes bij groente en fruit deed ik al; helemaal niet nodig eigenlijk om kiwi’s of appels in een zakje mee te nemen. Naast het verminderen van plasticzakjes ga ik er op letten dat ik geen verpakte groenten en fruit meer meeneem. Een komkommer of paprika met plastic erom zal ongetwijfeld iets mooier blijver, maar hier kunnen we best zonder. De biologische wortels die ik verpakt in de supermarkt koop zal ik ook zeker onverpakt op de markt kunnen vinden.

Mijn GFT afval gooi ik, eerlijk is eerlijk, voor het gemak ook bij het restafval in plaats van dat ik het naar de composthoop voor de moestuin breng. Ik heb geen balkon of buiten, dus dit zal ik in kleine beetjes (na het avondeten) heen moeten brengen, omdat je het toch niet te lang binnen wil hebben staan met warm weer. Maar het is natuurlijk veel beter om het op deze manier te scheiden en om deze extra voeding aan de moestuin te geven.

Rosendals Trädgård

Rosendals Trädgård

Rosendals Recycle

Tijdens mijn bezoek aan Zweden, begin deze zomer, vond ik de Rosendals Trädgård erg inspirerend. De Rosendals tuin is een park/bloementuin/biologische moestuin op het eiland Djurgården in Stockholm. Wat betreft duurzaamheid en recyclen is dit een geweldige tuin. Op deze idyllische plek, net buiten het centrum van Stockholm, zijn ze er in geslaagd om een manier te vinden om organisch afval optimaal te recyclen. Het bijbehorende restaurant vraagt hun gasten bijvoorbeeld om hun etensresten te scheiden en te deponeren in de bakken naast de tuin. Deze theezakjes, broodkorsten, en fruitschillen zijn vervolgens te gebruiken als voedingsbodem voor de tuin. Een goede stap in de richting naar een kleinere voetafdruk!

Rosendals Trädgård Greenhouse

Rosendals Trädgård Greenhouse

Rosendals Trädgård Restaurant Recycling

Rosendals Trädgård
Restaurant Recycling

 

[1] www.plasticvrij.nl

[2] www.plasticvrij.nl