Luieren

Lilla

Inmiddels is mijn zoon 5 maanden en hoewel ik oorspronkelijk graag wasbare luiers wilde gebruiken is dit er helaas nog niet van gekomen. Achteraf gezien was ik héél blij dat onze kraamverzorger het advies gaf om voor de zekerheid een pak luiers in huis te halen. Na een zware bevalling was ik allang blij dat de baby überhaupt een luier om had. Het voordeel van wegwerpluiers is dat het verschonen zo gebeurd is. Helaas door een lange herstelperiode en opstart problemen met onze zoon zijn we bij de wegwerp luiers gebleven. Uiteraard hebben we goed rondgekeken en kiezen we voor een luier die zo veel mogelijk milieuvriendelijk en “gezond” is. Voor ons zijn dit de Bambo luiers van Abena geworden (zie hieronder). Ik ben er zeer tevreden over want het is mooi dun en voelt altijd droog aan. We hebben zelden lekkages gehad en meestal was dat dan ook een teken dat hij toe was aan een maatje groter luier. Op dit moment zitten we in maat 4 en deze kosten €0,28 per stuk (ter vergelijking een luier van Pampers kost €0,33 en de goedkoopste luier van AH kost €0,14).

bayluiersbambooverzicht

Gezondheids- en milieuvoordelen van Bambo luiers van Abena op een rijtje:

 • Geen gebruik van PVC
 • Geen gebruik van optische witmakers
 • Geen toepassing van hydraterende lotions
 • Geen oliën
 • Geen geur neutralisators
 • Geen parfum
 • Cradle to cradle*
 • Maximaal gebruik van herbruikbare grondstoffen
 • Sterke limitering van de hoeveelheid afval tijdens het productieproces
 • Vrij van Ftalaten, Formaldehyde (HCHO), Chlorine (CI) of andere stoffen waarvan bekend is dat deze ongezond, schadelijk voor het milieu of allergeen zijn.
 • De absorberende kern bevat een hoog percentage zetmeel, dat van nature super absorberend en biologisch afbreekbaar is.
 • De houtpulp die gebruikt wordt, komt uit Scandinavische duurzame bossen. Dit zijn productiebossen; voor elke boom die gekapt wordt, worden drie nieuwe geplant.

Helaas zit bij ons de grijze container sneller vol door het gebruik van wegwerpluiers. Later hoorde ik dat de luiers van Attitude Eco mogelijk zelfs in de GFT-container kon, maar bij nader onderzoek kwam ik erachter dat dit toch niet zo is. Tenzij je in een gemeente woont waar nadrukkelijk door de afvalverwerker aangegeven is dat het wel kan, maar dat heeft dan te maken met de manier van afvalverwerking en níét omdat het GFT afval is. Hierdoor is deze misverstand ontstaan.

Mijn bedoeling is uiteindelijk wel om binnenkort te starten met wasbare luiers én met baby zindelijkheidscommunicatie. Ik zou het heel mooi vinden als Jamie vroeg zindelijk wordt en ik denk dat de combinatie van deze twee daar wel bij zal helpen.
Voor de wasbare luiers heb ik een advies gesprek aangevraagd om te kijken welke pasvorm het beste past bij onze zoon. We kunnen dan een aantal luiers huren voor een paar weken om uit te proberen voordat we een complete systeem zouden aanschaffen. Want laten we eerlijk wezen: het is een hele uitgave. En het kan ook nog zomaar zo zijn dat ik toch voor het oorspronkelijke idee (= hydrofiel luiers gebruiken) ga.
Daarnaast wil ik (als het weer wat warmer wordt) beginnen met baby zindelijkheidscommunicatie (ook wel afgekort tot BZC). De bedoeling van deze methode is niet om de baby te trainen, maar om de verbale en non-verbale signalen met betrekking tot plassen en poepen te herkennen. Deze methode spreekt mij aan omdat ik er in geloof dat baby’s degelijk voelen aankomen wanneer ze naar de wc moeten, maar door onze haastige levens hebben we geen tijd meer over om de signalen te herkennen en daar iets mee te doen.

Lees in een later blog hoe onze luier avonturen verlopen.