Leven zonder afval, hoe doe je dat ook al weer?

Ageda

Onlangs sprak ik met iemand over een afvalvrij leven. En toen voelde ik me schuldig. Want hoe leuk ik er ook over kan praten en precies weet hoe het moet, de realiteit is dat ik het aardig heb laten verslonzen. Een blik in de containers zegt genoeg: dit heeft weinig meer te maken met afvalvrij boodschappen doen. Deze blog is dus voor mezelf. Ik heb behoefte aan een opfrisbeurtje.

Waar ging het fout?

Dat is helder: in de supermarkt. Wie afvalvrij wil shoppen, komt in de supermarkt van een koude kermis thuis. De appels neem ik nog wel zonder zakje mee, of de broccoli. Maar is sta er altijd in dubio, want de onverpakte producten zijn nooit biologisch. De biologische producten in de supermarkt zijn standaard verpakt, om ervoor te zorgen dat ze niet gemixt worden met niet-biologisch groente en fruit. Oh, wat zou ik dit graag omgekeerd willen zien.

Hoe los ik dit op?

Ik moet dus weer iets meer moeite gaan doen voor de boodschappen. Vaker naar de markt met mijn bakjes en zakjes. Naar de zorgboerderij verderop voor melk en yoghurt in statiegeldflessen. Gezellig met de trein naar de koffie- en theewinkel in Groningen om er gelijk een grote voorraad koffie en thee in te slaan. Naar de kaasboer om de hoek, zodat hij een mooi stuk in mijn bakje kan doen en gelijk m’n bakje laten volgooien met ongebrande noten.

Heb ik het dan helemaal laten verslonzen?

Nee, het is niet allemaal kommer en kwel hoor. Want in de afgelopen jaren ben ik veel zelf gaan maken: schoonmaakproducten, wasmiddel, brood en beleg, shampoo en deodorant. Ik struin internet af op zoek naar nieuwe recepten. Daarnaast koop ik nog altijd niet veel. Na een jaar niks kopen is dat goed blijven hangen.

Voor mezelf dus, nog even wat tips op een rij:

  • Neem eigen verpakking mee: grote tassen en kleine zakjes en bakjes en potjes
  • Neem een broodtrommel mee voor lunch. Je hebt tegenwoordig van die leuke katoenen broodzakken.
  • Neem altijd een waterfles mee voor onderweg.
  • Maak een lijst van winkels waarvan je weet dat je daar je je spullen onverpakt kunt kopen. Zoals de
    kaasboer, de biologische slager en groenteboer, de eco-supermarkt en de markt.
  • Maak het, als het maar even kan, zelf.
  • Toch verpakt? Kies voor een grote verpakking. Waarom 400 gram rijst kopen, als de 1000 gram verpakking ernaast staat. Dat scheelt minstens weer een verpakking.

En o ja, doe het stapje voor stapje. Het roer hoeft niet in een keer om. Begin met brood, of kaas, of groente. Maak het je eigen, en ga dan door naar de volgende stap. Zo maak je het je eigen en hou je het beter vol.