Lathyrus peultje

Jack

Het jaar van de boon, dat vind ik toch zo prachtig! Graag help ik mee om de bekendheid te vergroten. Echter of ik de goede persoon ben die daar een gezonde bijdrage in kan leveren; dat valt te betwijfelen. Ik vind het juist leuk om ‘het andere’ te onderzoeken. Of dat wat we nog niet kennen onder een mooi daglicht te plaatsen.

Zo heb ik twee bonen in mijn gedachte: Mimosa boontje en het Lathyrus Peultjes. Beide geen gangbare bonen. Maar wel anders. De Mimosa ga ik de volgende keer behandelen.

Het lathyrus peultje

Het peultje in bloei

Het peultje in bloei

Op wereldniveau een zeer bekende boon. Echter in Nederland alleen nog maar bij de tuinders bekend. Meer dan 1000 verschillende soorten zijn er en ze worden nog volop gekweekt en gekruist.

Het peultje is bij sier – en moestuiniers erg geliefd: Er komen prachtige bloemen aan en als je ze goed verzorgd, kunnen ze wel 2 meter hoog worden. Het zijn echte klimmers: een beetje hulp met gaas of tegen ze een schutting aan laten groeien is wel noodzakelijk.

Maar ook in de moestuin is hij voor mij van grote waarde. Wanneer je iets uit de moestuin haalt, moet je er ook weer iets instoppen. Via mijn moestuin bij de volkstuinvereniging heb ik de gelegenheid om biologisch koeienmest te kopen. Deze mest komt van de biologische veehouder bij ons in het dorp. Zie ook dit interview voor achtergrond informatie. Deze mest laat ik eerst een jaar onder in de composthoop goed verteren, vaak zitten er nog flinke balen stro tussen. Het jaar daarop is ook het stro verteerd en ploeg ik de, inmiddels, compost door de grond. Dit

De mest mag je er zelf bij bedenken

De mest mag je er zelf bij bedenken

is erg arbeidsintensief en belangrijk nog, de schimmels die onder de oppervlakte groeien die de voedingstoffen transporteren, die structuur wordt ook omgewoeld. Het mooiste zou zijn dat je deze structuur zo min mogelijk aantast. Het peultje biedt daarin een mooi uitkomst. De stikstof die in de lucht zit worden door de plant in de wortels omgezet in stikstofbolletjes. Wanneer de plant dan dood gaat, komen deze vrij. Ideaal voor als je het jaar daarop andere groenten wilt kweken. Als je je afvraagt welke je dan kunt poten, dat zijn er nog best veel. Er zijn meerdere tabellen online te vinden die schematisch weergeven welke voedingstoffen de verschillende planten nodig hebben.

Via Vreeken zaden heb twee jaar geleden een zakje besteld. Vorig jaar heb ik een paar prachtige bloemen gehad en ook een aantal peultjes. Vorig jaar heb ik een aantal zaden heb ik eerst in februari/ maart binnen in kweekbakjes laten ontkiemen. En een aantal pas in april in de volle grond gezet. De laatste hebben het helaas niet gered. Dit jaar heb ik van het zelfde zakje de zaadjes binnen gepoot.

Een echte klimmer

Een echte klimmer

Wat zijn ze toch kiemkrachtig! Zie ook de foto. Dit gaat erg snel. Binnen twee weken zijn ze 15 cm hoog. Als je goed kijkt, dan kun je het ook zien dat het echte klimmers zijn. Onder de blaadjes zie je aan beide kanten ranken die de plant gebruikt om de steun te zoeken en te behouden. Het is hoog tijd om ze al buiten te zetten. Alleen de bodem is net nog te koud. Dus deze bakjes gaan de kas in om wel aan de buitentemperatuur te wennen en langzaam door te groeien. In april verwacht ik dat ze sterk genoeg zijn om in de volle grond over te planten.

Nog een kleine dingetje. Dit peultje kan gegeten worden. Volgens het etiket van Vreeken: “Heerlijk mals zijn de kleine, onrijpe peultjes en rond de Middelandse Zee worden de rijpe zaden gegeten als (droog)erwtjes. Een voedzame lekkernij! Zet ze echter niet vaker dan 1x per week op het menu en kook ze 30 minuten.”

Rauwe bonen moet je niet eten. Behalve een....

Rauwe bonen moet je niet eten. Behalve een….

In het jaar van de boon zou deze vaker gepromoot mogen worden: Het is een uitstekende vleesvervanger met een grote hoeveelheid eiwit per 100 gram: gedroogd rond de 26 gram. Overigens ik weet niet zo goed waarom we ze niet vaker moeten eten. Gelukkig heb ik net dit boek besteld, ik denk wel dat daar het antwoord in kan vinden.