Kerstrecepten met eetbare wilde planten

Leah

Tijdens de kersttijd neemt ons eten een belangrijke plaats in. Ook bij mij. Maar juist onze voedingsgewoonten zorgen er voor dat wij zo’n grote voetafdruk hebben. Wil je ‘lekker’ combineren met ‘gezond’ en ‘duurzaam’? Ik heb een paar feestelijke recepten verzonnen. Super lekker, zonder vlees en met zo min mogelijk zuivel.

Ga op pad en pluk tijdens een mooie winterwandeling eetbare wilde planten. Met de winters van tegenwoordig kun je nog genoeg vinden. Zo kun je een origineel en gezond kerstmaal bereiden.

Op het menu staan:

Worteldip met teunisbloemzaad
Romige wildpluksoep zonder zuivel
Vogelmuursalade
Filodeegrol met wildplukgroenten

 

wildplukoogst

Worteldip met teunisbloemzaad

Heb je teunisbloemen in je tuin? Je weet wel, de plant met de mooie gele bloemen die pas tegen de avond open gaan. Grote kans dat je dan nu nog de lange stengels met zaaddozen van de uitgebloeide bloemen ziet staan. Daarin is vast nog wat zaad te vinden. Je kunt het  gemakkelijk oogsten door de zaaddozen leeg te schudden boven een bord.

Teunisbloemzaad heeft nauwelijks smaak. Je eet het voor de gezondheid en omdat het als een mooi bruin strooisel een leuke versiering van je gerecht vormt.

teunisbloem-zaadIngrediënten:
250 gr. winterpenen
50 gr. zonnebloempitten (1 nacht geweekt)
klein handje paardenbloemblad
2 eetlepels teunisbloemzaad
scheut olijfolie
scheutje citroensap
peper en zout
groenten om mee te dippen, zoals bleekselderij, witlof en komkommer

Bereiding:
Laat de zonnebloempitten een nacht weken in ruim water. Giet de volgende dag het weekwater af en gooi dat weg.
Snijd het paardenbloemblad klein.
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de maatbeker, maar hou één eetlepel teunisbloemzaad achter voor de garnering.
Pureer met de staafmixer. Voeg eventueel wat olie toe om het smeuïger te maken.
Doe de worteldip in een schaaltje en garneer met het overgebleven zaad.
Snijd de groenten in stengels en serveer ze bij de worteldip.

 

Romige wildpluksoep zonder zuivel

romige-wildpluksoepIngrediënten:
1 bos smalle weegbree, kleefkruid en dovenetel
2 uien
3 aardappels
halve knolselderij
scheut olijfolie
2 liter water
peper en zout

Bereiding:
Pel en snipper de ui. Snijd de aardappel, knolselderij en wildpluk in stukken.
Fruit de ui in de olie, bak de aardappel en knolselderij even mee. Voeg het water en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de wildpluk toe, laat 1 minuut slinken en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper.


Vogelmuursalade

vogelmuur-6

vogelmuur

Ingrediënten:
1 vergiet vol vogelmuur en paardenbloemblad
1 rijpe peer
2 gedroogde vijgen
1 kopje walnoten (gekraakt)
3 eetlepels koolzaadolie
1 eetlepel appelazijn
peper en zout

 

 

Bereiding:
Schil de peer en snijd hem in stukjes, net als de vijgen.
Scheur de wildpluk in grove stukken en schik het in een schaal.
Strooi de peer en walnoten erover.
Maak een dressing van de olie, azijn en peper en zout en schenk deze over de salade.
Filodeegrol met wildplukgroenten

Ingrediënten:

1 pakje filodeeg (ontdooit)
1 vergiet vol winterspinazie en wildplukkruiden (dovenetel, kleine veldkers)
1 ui
250 gr. kastanjechampignons
1 bakje ricotta
zonnebloemolie
peper en zout

Bereiding:
Pel en snipper de ui. Snijd de wildpluk en zongedroogde tomaten in kleine stukjes en de champignons in plakjes.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin.
Bak de champignons mee. Voeg dan de spinazie en de wildplukkruiden toe en laat deze even slinken.
Meng de ricotta en de zongedroogde tomaten erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Leg de filodeegvellen voorzichtig op een snijplank. Bestrijk elk vel met een beetje olijfolie.
Doe steeds twee vellen om en om op elkaar. Spreid in de middenstrook het wildpluk-ricottamengsel uit. Maak er een rol van door de randen en zijkanten naar elkaar toe te vouwen. Leg het op een ingevette bakplaat en bak ongeveer 30 minuten in de oven tot hij goudbruin ziet.