Kerstrecept: witte bonen met rode boerenkool

bonenambassadeurs

Een heerlijk bonenrecept van bonenambassadeur Ria Hoven. Dit recept is door de feestelijke toevoeging van rode boerenkool ook geschikt voor het kerstdiner.

Stevige maaltijd voor 4 personen

Ingrediënten

400 gram droge witte bonen

250 gram gewassen, gedroogde en in kleine stukjes getrokken (rode) boerenkool

1 grote ui, 2 teentjes knoflook,1 rode peper, zonder zaadjes (alles gesnipperd)

1 groentebouillontablet

2 kleingesneden gele paprika’s

50 gram gedroogde, gewassen gemengde paddenstoelen.

1 klein blikje ananas in stukjes

1 afgestreken eetlepel koekkruiden (je leest het goed)

3 lepels (koolzaad)olie

Bereiding

Laat de bonen een nacht weken. Kook ze daarna gaar (net onder water) met de boulliontablet.

Giet de gare bonen af en laat de gedroogde paddenstoelen in het kookvocht weken.

Fruit de uien en de knoflook tot ze glazig zijn in de olie. Voeg de peper toe en laat een minuut meefruiten.

Voeg de boerenkool en de paddenstoelen toe met een paar lepels kookvocht en laat met de deksel op de pan ongeveer 8 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel nog wat ananassap toe als het te droog wordt.

Voeg dan de paprika, gare bonen en de kleingesneden ananas toe. De paprika blijft beetgaar.

Dan de lepel koekkruiden erdoor roeren. Proef of er nog wat ananassap bij kan.

Laat alles goed doorwarmen.

Eet smakelijk!

img_1977