Je eigen ding doen..

Sander

Je hoort het tegenwoordig van meer en meer mensen, maar toch zijn er ook genoeg die de stap niet durven te nemen: je eigen ding doen. Wat bedoel ik daar mee? In mijn geval bedoel ik daar mee doen wat jij leuk vindt en alleen dat te doen wat jou motiveert, inspireert en wat voor jou belangrijk is.

Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd waarna ik gelijk het bedrijfsleven in gestapt ben. Hier was ik aan toe, ik wilde aan de slag! Ik wilde knallen! Tijdens mijn studie (webdesign) heb ik een eigen bedrijfje gestart om vrienden en familie op een goedkope manier te kunnen helpen aan een website, waarmee ik dan uiteindelijk mijn skills mee kon opbouwen. Dit was nodig aangezien er op school te weinig technische vakken waren om daadwerkelijke programmeerskills op te bouwen. Het “ondernemerschap” zat dus eigenlijk tijdens de studie al wel een beetje in me.

Toch vind ik het altijd moeilijk om dat woord te gebruiken; ondernemerschap. Dit zou gelijk betekenen dat je alleen goed bent een eigen bedrijf op te starten wanneer je hier feeling voor hebt, of tegenwoordig zelfs een studie of cursus voor hebt afgerond. Ik vind dit echter meer richting organisatiekunde gaan.

Tijdens mijn opleiding heb ik een minor ondernemerschap gevolgd waar 90% van de studie de focus lag op strategie, netwerken, organisatiestructuur, management, leiderschap. De overige 10% kon in de eerste paar weken besteed worden aan het bedenken van een idee, dit idee werd dan uitgewerkt in een financieel- en businessplan. Lang verhaal kort – kom even met een idee en probeer die zo gedetailleerd mogelijk uit te werken.

Wat héb ik hier nou werkelijk waar aan..

Tijdens deze minor had ik al snel het gevoel dat ik hier niks opschoot. Tuurlijk, financieel de boel op orde hebben is goed, maar mijn idee bij “ondernemerschap” was iets doen wat je hartstikke leuk vindt, waar je dagelijks de bed voor uit wil en niet meer in wil, zelfs in het weekend. Snel kwam ik erachter dat het voornamelijk hier om ging: geld. Het moest uiteindelijk natuurlijk wat opleveren en hoe meer hoe beter.

The Golden Circle

Wat je geleerd wordt op dergelijke cursussen is compleet het tegenovergestelde van wat ik hieronder wil laten zien: The Golden Circle. Dit voorbeeld werd tijdens een TedTalk gegeven met als bedrijven Apple en Microsoft.

Golden-circle

 

Hoe zou Microsoft denken?

Wat maken we, computers, tablets, telefoons. Hoe maken we dat, door zo efficiënt mogelijk, of misschien zo snel of juist zo secuur mogelijk te produceren. Waarom maken we dit? Winst, opbrengst, geld.

Hoe zou Apple denken?

Waarom doen wij wat wij doen? Omdat wij de gebruikerservaring van de gebruiker willen verbeteren, wij willen inspireren, innoveren, mensen bij elkaar brengen, blij maken. Hoe doen wij dit? Door de gebruiker een nieuwe manier van technologie aan te kunnen bieden wat een unieke ervaring biedt. Wat maken we dan? Een Macbook, iPad, iPhone, etc.

Mensen, klanten, gebruikers adoreren in plaats van kopen..

Wat krijgt een Apple? Het bovenstaande. Microsoft biedt simpelweg een product en dat is te zien in hun bedrijfsaanpak, hoe zij hun producten op de markt brengen. Apple komt met een trailer wat eigenlijk helemaal niet over het product, maar over de ervaring gaat. “Wij inspireren uw leven!”.

Hoe zie je dit terug in je eigen bedrijfje/hobby?

Werk nooit vanuit het oogpunt van geld. Tuurlijk het is een super fijne bijkomstigheid, maar als dat écht het het primaire doel van je bedrijf, product, dienst is, zal het minder snel door mensen opgepakt worden.

Ikzelf ben Organic Wear en Vegan Kleding begonnen met mijn idee om de huidige kledingindustrie aan te pakken, niet door te vechten, maar door gewoon zelf een alternatief aan te bieden. Ik heb geen zin in bullshit met andere bedrijven of instanties, gewoon zelf aan de slag gaan! Eerlijke, biologische, klimaat neutrale, met de hand bedrukte kleding. Door mijzelf ontworpen en bedrukt.

Ik ben inmiddels al bijna een jaar gestopt met mijn full-time webdesign baan om mij volledig te focussen op Organic Wear en Vegan Kleding. Ik ben gewoon begonnen, geld komt later wel. Meerdere part-time baantjes verder en ik ben nu weer aan de slag als part-time webdesigner waarnaast ik natuurlijk de verrichtingen doe voor Organic Wear en Vegan Kleding.

Ik verdien met mijn kledingbedrijfje nog steeds niet genoeg, maar dat maakt niet uit, want ik haal zoveel voldoening uit het werk dat ik er met plezier een part-time baan naast doe. Dit is drukker dan een standaar 40 urige werkweer, maar het geeft een stuk meer voldoening te weten dat ik zelf een verschil maak. Ik, niet onder een baas, ik doe ik, of het nou succesvol is of niet. Dat enkele truitje wat ik die ene week verkocht heb, maakt alle “money-stress” weer goed, haha.

Mijn tip is: als het goed voelt, gewoon doen! Het is eng, tuurlijk, maar dat maakt het leven spannend en leuk.

Wees nooit tevreden met een “ok” levens- of werksituatie. Als jij een idee of ambitie hebt om iets te doen wat anders, tegendraads en vooral POSITIEF is, ga de uitdaging aan! Nee heb je, ja kan je krijgen.