Bruine bonen zijn lekker, voedzaam en gezond. Maar owee als je ‘s-avonds een vergadering of een verjaardag hebt! Je probeert het tegen te houden, maar dat lukt niet. Mensen kijken om zich heen. Waar komt die lucht vandaan? Je kijkt zo onschuldig mogelijk. Immers:”wie het ’t eerst vernemt, heeft het zelf in de hemd” (drents spreekwoord). Dus maar geen bonen op het menu als je ‘s-avonds nog weg moet?
Van mijn schoonzus kreeg ik de oplossing: “Spoel de bonen goed af, net zo lang tot er geen schuim meer af komt”. Ik doe dit nu al een aantal jaren en ben blij met deze handige tip, want het werkt goed! Nu kunnen mijn partner en ik altijd bonen eten, ook als we ‘s-avonds nog de deur uitgaan.
Bij gedroogde bruine bonen: het weekwater en het kookwater weg doen en daarna de bonen in een vergiet doen en spoelen met water uit de kraan. Bij bonen uit blik of pot, de bonen ook in de vergiet doen en met water afspoelen. In beide gevallen dus net zo lang tot er geen schuim meer vanaf komt. Natuurlijk gaan er dan voedingsstoffen verloren, maar een andere oplossing weet ik niet. Misschien heb jij als lezer hier een goede andere tip voor? Die horen wij graag!
(NB ik doe dit nu bij alle gedroogde peulvruchten, en dat werkt goed. Misschien hoeft het bij bepaalde peulvruchten zoals linzen niet, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd)
Bonenambassadeur Aafke Pot-Ellen