Voetspot

Mijn voetafdruk, de uitdaging

Menu

Skip to content
  • Home
  • Over de voetspot
  • De bloggers
  • Voetafdruktest
  • Voetspotkaart
  • Privacyverklaring
  • Contact

Blog van Henriette Jalink, bonen ambassadeur

Een poosje terug kreeg ik vriendinnen op bezoek, die kwamen eten en waarvan drie van de vier vegetarisch zijn. Een mooie gelegenheid om bonenrecepten uit te proberen.

Ik had het een beetje druk, dus ik besloot het simpel te houden: een maaltijdsoep en stokbrood met kaas, kwark met appeltjes toe en een brownie bij de koffie. Voor de maaltijdsoep had ik de vorige avond al kievitsbonen in de week gezet. Na afspoelen heb ik de bonen een uurtje gekookt.

Nu had ik alle tijd om de groenten te snijden. Ik bakte een gesnipperde ui, sneed 3 pastinaken in blokjes en wat ik verder nog aan groenten vond in de koelkast (o.a. een halve corgette). Je kunt erin doen wat je lekker vindt.

Het laatste kwartier kookte ik de groenten mee en ging er met de staafmixer doorheen. Ik zorgde er wel voor, dat de soep niet helemaal glad werd, de groenten en bonen moesten nog wel een beetje te herkennen zijn. Na proeven deed ik er peper en zout in en een theelepel masala. Die laatste geeft er een aparte, lekkere smaak aan.

De hoeveelheden deed ik op de gok. Het was voor 5 personen.

Met het volkorenstokbrood met kaas uit de oven was het een heerlijke maaltijd.

En dan de brownie. Daar vond ik een bijzonder recept voor, namelijk zwarte bonen als basis.

 

Recept voor brownies van zwarte bonen

foto van feelgoodbyfood.nl

foto van feelgoodbyfood.nl

Ingrediënten:

  • 1 blik zwarte bonen (van 400 gram)
  • 3 eieren
  • 75 gram kokosolie, vloeibaar
  • 2 eetlepels honing
  • 55 gram cacaopoeder
  • 40 gram vanille proteïne poeder(of gebruik 55 gram amandelmeel + 1 theelepel vanillepoeder)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram pure chocolade (minstens 72%)

Voel je vrij om nog meer lekkers toe te voegen zoals kokosrasp of (wal)noten!

Ik had geen vanille proteïne poeder en amandelmeel. In plaats daarvan gebruikte ik een zakje vanillesuiker en wat speltmeel. Wij zijn nogal liefhebber van pure chocola, dus ik gebruikte die van 92%.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een vierkante bakvorm van circa 22 cm in en bekleed hem met bakpapier (of een cakevorm, zoals ik deed).
Doe de bonen in de keukenmachine en pureer ze tot een gladde puree. Voeg de eieren, kokosolie, honing, cacao, proteïne poeder (of amandelmeel + vanille of vanillesuiker + speltmeel) en het bakpoeder toe. Blend tot een egaal beslag.
Hak de chocolade grof en voeg bij het beslag. Laat de machine nog even kort draaien tot de chocolade door het beslag is gemengd. Laat wel nog wat stukjes van de chocola herkenbaar zijn. Schep het beslag in de bakvorm en verspreid gelijkmatig.
Bak de brownie 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
Test of het gaar is met een satéprikker! Hij mag wat vochtig zijn, dat maakt hem lekker smeuïg.

Haal uit de oven en laat de brownie iets afkoelen voor je hem serveert. Enjoy!
Deze brownie is vrij machtig, snij er dus niet te grote stukken van.

Smakelijk eten, Henriette Jalink

 

Uitgelicht

Volg een blogger

Trijntje
Ageda
Dorinda
Jack
Leah
Lilla
Dick
Evan
Katja
Bert

Thema's

Afval
Bonen
Consuminderen
DIY
Duurzaam ouderschap
Energie besparen
Groente van de maand
Huishouden
In en om je huis
Inspiratie
Keurmerken
Kleding
Recepten
Tuin
Uitdagingen
Vakantie
Vegan
Vervoer
Voeding
Water
Wildplukken
Mijn voetafdruk, de uitdaging
NMFD-PB logo