Voetspot

Mijn voetafdruk, de uitdaging

Menu

Skip to content
  • Home
  • Over de voetspot
  • De bloggers
  • Voetafdruktest
  • Voetspotkaart
  • Privacyverklaring
  • Contact

Jaar van de Boon

2016 was het Jaar van de Boon. De Food & Agricultural Organization (FAO) van de Verenigde Naties wilde hiermee een jaar vol wereldwijde initiatieven opzetten voor de erkenning van al het goede van de boon als voedingsmiddel. Vanuit de Voetspot hebben we, samen met bonenambassadeurs, blogs en recepten gedeeld via de Voetspot. Ook hebben we informatiemateriaal uitgedeeld, bijeenkomsten en markten georganiseerd of bijgewoond en iedereen verteld die het wilde horen, hoe heerlijk bonen zijn.

Het bonenjaar is afgelopen. Maar natuurlijk blijven wij aandacht besteden aan bonen. Op de Voetspot, maar ook tijdens onze Meet & Eats. Binnen dit kader houden wij ons bezig met eiwittransitie, waarin peulvruchten een belangrijke rol spelen.

Lees hieronder de bijdragen van onze bonenambassadeurs terug:

 

RECEPTEN, NIEUWS & TIPS

bonenmaaltijd

Recept: Fairtrade zilvervliesrijst met een kleuring bonenprutje
 Bonenambassadeur Janet van der Weide deelt een heerlijk bonenrecept, waarbij  zelfs verstokte vleeseters het vlees niet missen. Dat moet dan wel heel lekker zijn!

 

bonenwindjesVies (bruine bonen) windje: de oplossing! (gastblog van Aafke)
Bruine bonen zijn lekker, voedzaam en gezond. Maar owee als je ‘s-avonds een bonenwindjesvergadering of een verjaardag hebt! Waar komt die lucht vandaan? Je kijkt  zo onschuldig mogelijk. Immers:”wie het ’t eerst vernemt, heeft het zelf in de hemd” (drents spreekwoord). Dus maar geen bonen op het menu als je ‘s-avonds nog weg moet?

 

anat 2TOFU TONIGHT van bonenambassadeur Aafke 
Graag breng ik jullie op de hoogte van een heerlijk recept van ANAT. Zij heeft een ontbijt- en lunchcafé bij het Noorderplantsoen in Groningen. Alles biologisch en veganistisch.

 

Gabrielle van DinterenGastblog van Gabriëlle van Dinteren, bonenambassadeur
Toen ik net 18 was, ging ik op kamers – ik had voor mijn verjaardag allemaal vegetarische kookboekjes gekregen. In de jeugdbond voor natuurstudie en natuurbescherming had ik wel kennis gemaakt met vegetarisch eten, maar vanaf nu zou ik het zélf óók gaan doen: geen beesten meer eten, niet bijdragen aan het wereldvoedselprobleem!

 

linzenmaaltijdRecept voor linzen(maaltijd)soep, van bonenambassadeur Janet van der Weide
Voor Dorpsbelangen, een plaatselijk krantje in Nieuw Buinen, schreef Janet een leuk artikel ter promotie van de boon met een lekker recept voor een linzen(maaltijd)soep. “Bij ons thuis eet iedereen er met smaak van, óók de kinderen!”

 

project_boon_1

“Bonen voor Borger”, kunst in het centrum van Borger
In het centrum van Borger ontwikkelt Merijn Vrij deze zomer met bewoners en leerlingen van scholen een bonenproject. Het begint met een ‘boonplantdag’ op 27 mei en eindigt met een oogstfeest tijdens het Preuvement en de Jaarmarkt op 17 september 2016.

 

high beanHigh Bean & workshop peulvruchten 
Geïnspireerd door het Jaar van de Boon biedt kok Miranda Boks een smakelijke workshop peulvruchten aan in het Pauperparadijs in Veenhuizen.

 

foto van feelgoodbyfood.nl

Blog van Henriette Jalink, bonen ambassadeur
Henriette kreeg vriendinnen op bezoek en wou graag wat lekkere bonenrecepten uittesten. Ze maakte o.a. een heerlijk recept voor brownies van zwarte bonen.

 

recept Ria HovenRecept van Ria Hoven, bonen ambassadeurRia maakte een heerlijk recept van voorjaarsbonen met avocado.

 

 

Bonenschotel met gekiemde zwarte linzen

Leah is op het bonenpad
“Sinds een paar weken ben ik bruune bonen burger en het bonenpad op gegaan. Niet alleen bruine bonen, maar ook kievitsbonen, pronkbonen, limabonen, heilige boontjes, zwarte linzen en gele linzen. Peulvruchten, ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. En ik kan je nu al vertellen, je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Zo ook deze heerlijke voorjaarswrap met bonen.

 

Het peultje in bloei

Jack promoot het lathyrus peultje
Het is een uitstekende vleesvervanger met een grote hoeveelheid eiwit per 100 gram: gedroogd rond de 26 gram. Overigens ik weet niet zo goed waarom we ze niet vaker moeten eten.

 

bonenburger geeskelienDe bonen-burger van Geeskelien
Deze burger is veganistisch en bevat dus geen ei, maar blijft heel mooi één geheel. Ik heb dit recept van de blog MInimalistBaker.

 

recept 1Nieuw bonenmerk BOON sponsor van de Voetspot
Het nieuwe bonenmerk BOON, van Michael Leusink, wil ons Drentse bonenjaar graag sponsoren. Met dit nieuwe bonenmerk wil Michael Nederland (weer) aan de bonen te krijgen. Net als wij dus.  “BOON gaat consumenten weer laten genieten van bonen. Wij bieden een betere smaak, meer inspiratie en een eerlijk verhaal van boer tot bord.”

 kaart bartje voorkant

Uitgelicht

Volg een blogger

Trijntje
Ageda
Dorinda
Jack
Leah
Lilla
Dick
Evan
Katja
Bert

Thema's

Afval
Bonen
Consuminderen
DIY
Duurzaam ouderschap
Energie besparen
Groente van de maand
Huishouden
In en om je huis
Inspiratie
Keurmerken
Kleding
Recepten
Tuin
Uitdagingen
Vakantie
Vegan
Vervoer
Voeding
Water
Wildplukken
Mijn voetafdruk, de uitdaging
NMFD-PB logo