Internationaal eten met lokale ingrediënten

Ageda

roti 1Lokaal en puur eten terwijl ik zo ontzettend veel van internationale gerechten houd. Hoe doe ik dat? Ik nam de proef op de som. Nou ja, niet ik, maar mijn man die zo heerlijk kan koken. Hij maakte mijn favoriete gerecht: roti kip. Met lokale ingrediënten.

Echte Surinamers weten het wel: er gaat niks boven een goed gevulde roti. En lange tijd was ik ervan overtuigd dat je toch echt Surinaamse roots moet hebben om het gerecht lekker te maken.

Maar mijn man heeft me verrast. Met Friese kip, Drentse aardappelen, boontje uit de tuin (in plaats van exotische kouseband) en bloem (voor de rotipannenkoek) van korenmolen De Zwaluw uit Hoogeveen. Ook de gele erwten (niks anders dan rijpe groene erwten) die gebruikt worden voor de vulling van de rotipannenkoek komen uit Noord Nederland. Overigens niet heel gebruikelijk, want deze erwten groeien vooral in China, Inda, Canada en de Verenigde Staten. Slechts op kleine schaal worden ze in Nederland geteeld. Alleen de masalakruiden komen van ver. Masala bestaat uit kruiden als komijn, laurier, koriander en kaneel.  En dat groeit allemaal niet in Nederland.

Roti bestaat uit een rotiplaat (soort pannenkoek) die je vult met aardappel, kouseband, kip en ei dat allemaal heerlijk op smaak ik gebracht met masalakruiden. De pannenkoek zelf vul je met aardappel of gele erwten.

En het recept? Lang leve internet! Voor de rotipannenkoek volgt manlief trouw het recept van Henry. En de vulling komt van puureten.net.

Vergeet vooral niet met je vingers te eten!

Deze roti kip bewijst dat je met lokaal geteeld voedsel ook heerlijke exotische gerechten kunt maken.