‘In dit seizoen vind je zeker niks meer?’
LeahDeze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Het gaat dan over eetbare wilde planten. En ik snap het: de herfst en de winter worden niet echt geassocieerd met een weelderige plantengroei. Dit klopt ook, dit zijn de seizoenen van verstilling. De jaargetijden waarin de natuur zich terug trekt en tot rust komt. Om in het voorjaar weer hernieuwd en in al haar pracht en praal terug te keren.
Echter, veel planten blijven gewoon staan zolang het niet vriest. Zeker met de milde temperaturen van afgelopen weken, vind je op veel plaatsen nog paardenbloem, madeliefjes, vogelmuur en dovenetel. Jong kleefkruid en look-zonder-look dat alweer ontkiemd is… het is nog genoeg te vinden en smaakt heerlijk in de soep, stamppot of in de omelet. Wil je dus een gezonde aanvulling op je wintermaal? Trek dan je warme laarzen aan en ga het veld of je achtertuin in, of zoek langs de bosrand.
Natuurorganisatie Floron speelt ook in op de warmere herfst- en winterseizoenen en organiseert een bloeiende plantenjacht in de laatste dagen van het jaar. Noteer de bloeiende planten die je in een uur tijd tegen kom en geef het aan hen door via de mail of facebook. Zo inventariseren zij welke planten het meest bloeiend worden waargenomen. Wel apart natuurlijk, echte bloemen in de winter in plaats van ijsbloemen. Maar het weer komt zo als het komt. Op de website www.floron.nl staat meer informatie over de bloeiende plantenjacht.
Eetbare wortels
Vorige maand vertelde ik in mijn blog over de wortels van de paardenbloem die je in de herfst kunt opgraven. Maar de herfst heeft meer te bieden. Je kent vast en zeker de lisdodde, die met haar grote bruine sigaren de waterkant versiert. De jonge uitlopers van deze plant zijn ook eetbaar. Let wel goed op in welk water ze groeien. De lisdodde neemt vervuiling op uit het water en dat wil je niet op je bord. Maar weet je een plek met schoon water? Trek dan je lieslaarzen aan en riskeer een nat pak, met als beloning een lekkere en super originele maaltijd. Je kunt de witte jonge worteluitlopers rauw eten bij je salade, maar ook roerbakken, koken of stoven.
Wildpluk herfstsalade
- jonge witte worteluitlopers van de lisdodde
- bos wildpluk (bijvoorbeeld vogelmuur, dovenetel en look-zonder-look)
- 3 eetl. olijfolie
- 1 eetl. balsamico azijn
- 1 theel. mosterd
- 1 theel. honing
- hand zonnebloempitten, een nacht geweekt
Maak de lisdodde goed schoon en snijd ze in stukken van ongeveer twee centimeter. Snijd de gewassen wildpluk grof en doe het samen met de lisdodde in een platte schaal. Roer de olijfolie, azijn, mosterd en honing goed door elkaar en schenk het over de salade. Giet het weekwater van de zonnebloempitten af en strooi de pitten over de salade. Breng op smaak met zout en peper.
Wildpluksoep voor de lunch
Ik hou van een warme lunch, zeker in de herfst en winter. Een soep met vers geplukt kleefkruid, vogelmuur en jong zevenblad (echt waar, de blaadjes groeien al weer tussen het verdorde blad) is een lekkere opkikker na een frisse wandeling.
- 1 flinke bos wildpluk
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 aardappels
- 1 liter water
- zout en peper
Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd aardappels in blokjes en de wildpluk fijn. Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de ui en de knofloook hierin. Roerbak de aardappelblokjes even mee, voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat tien minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de wildpluk toe. Breng opnieuw aan de kook. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Gebruik het liefst Keltisch zeezout, dit bevat nog gezonde mineralen.