In het kader van Werelddierendag!
Wianne ging op bezoek bij Anita Marskamp, die aan de Kanaaldijk 34 in Loon sinds deze zomer vier varkens grootbrengt. De insteek: verspilling van voedsel(overschotten) tegen gaan. De varkens krijgen in hoofdzaak groente, fruit, brood,eikels, etc. naast wat nog noodzakelijke bijvoeding.
Onvrede
Anita als “Varkens-Hoofd” zoals ze het betitelt, vertelt dat ze zo’n zes jaar geleden een verandering wilde bereiken. Vegetarisch leven ging haar nog een stap te ver. Ze voelde onvrede over de huidige veehouderij / bio-industrie en hoe dieren daar moeten leven. Hierdoor is zij zelf kleinschalig varkens gaan houden.
Bewuste keuze
Bij de eerste keuze voor een varkensras heeft ze vooral gekeken naar de kwaliteit van het vlees, hierdoor heeft ze gekozen voor een Belgisch ras. In een latere fase heeft ze gekeken naar een ras dat meer doorregen vlees levert, daar kwam nog bij dat de Bonte Bentheimer varkens met uitsterven werden bedreigd.
Slacht
Ze werkt met een lijst van geïnteresseerden die geïnformeerd worden als er een slachtmoment gepland staat. Het vlees van de varkens van de afgelopen jaren is steeds geheel verdeeld onder de geïnteresseerden.
Voor de slacht is zeer zorgvuldig met de varkens omgegaan. De varkens worden niet opgejaagd maar gaan in alle rust in de aanhanger, ze worden door Anita zelf naar de slager gebracht. Zij kent de slager en pakt na de slacht zelf alle producten in.
De varkens die ze nu houdt, zijn een kruising van Kunekune en Hongaars Wolvarken. Deze varkens zijn wat kleiner. Elders worden de Kunekune varkens, van oorsprong uit Nieuw-Zeeland afkomstig, ook om hun vlees gehouden.
De varkens lopen het jaarrond buiten. Ze hebben enkel een schuilplek nodig, want ze zijn bestand tegen alle jaargetijden. Doordat ze een dier-eigen en stressvrij leven leiden zijn er nooit zieke dieren.
Belangrijkste aandachtspunt voor Anita is de bewustwording en dat de kringloop gesloten wordt: groen-afval is het voer van haar varkens. Zo draagt het voederen van groente, fruit, broodresten, etc. bij aan minder verspilling en wordt het tot vlees. Een mooie manier van upcycling; van afval tot vlees.
Lokaal voedsel
De varkens worden bijgevoerd met erwten in plaats van soja. Soja is weliswaar goedkoop, maar wordt over grote afstand vervoerd met alle negatieve gevolgen van dien voor de leefomgeving van mens, plant en dier.
Ook mais wordt aan de varkens gegeven. Keltisch zeezout als natuurlijke zoutbron, lijnzaadschroot wordt gegeven als bron van Omega 3 en 6. Aan het granenmengsel wordt regenwater toegevoegd en geen drinkwater uit de kraan.
Het bijvoeren gebeurt met nagenoeg alleen lokaal geproduceerde producten. Helaas zijn die niet biologisch leverbaar in combinatie met lokale productie. Daarbij krijgen de varkens op deze manier afhankelijk van het seizoen hun voeding binnen. Nu bijvoorbeeld ook de nodige appelen en binnenkort zullen ook eikels op hun menu staan.
De kringloop sluit met het gebruiken van de mest op de moestuin, zodat de verbouwde groenten een natuurlijke bemestingsbron hebben.
Inspiratie
Inspiratiebron voor de huidige manier van “afval” voeren is: de film Cowspiracy. Deze was voor Anita een eye-opener. De enorme voetafdruk die de vleesproductie heeft op de aarde en grondstoffengebruik als water veroorzaakt mede de opwarming van de aarde. Door groenafval in te zetten als voeding, verkleint ze de voetafdruk terwijl de varkens prima voeding krijgen en weliswaar iets langzamer groeien.
Knuffelen en adoptie
De huidige varkens zullen ook een sociale functie vervullen: het is mogelijk om ze te knuffelen. Hiervoor heeft Anita een speciale plek op haar erf gemaakt.
Voor scholen is mogelijk om een varken te adopteren. Leerlingen zamelen dan “afval” in. Ook kun je bijdragen aan de voeding van de varkens.
Op de website van country smile vind je een lijst van de (on)mogelijkheden als het om voeding gaat.
Country Smile zoekt nieuwe locaties voor de Groene Varkens
Het aanleveren van groen restafval voor de Groene Varkens in Loon gaat als een speer! Nu zoekt Country Smile nieuwe locaties voor het houden van varkens. Wil je ook meedoen aan het verminderen van voedselverspilling en woon je in of rond Assen? Heb je een stuk grond voor twee à vier varkens en zin om bij te dragen aan een kleinere voetafdruk? Meld je dan hier aan. Meer weten over dit initiatief? Kijk op de website van Country Smile.