Leestip: ‘Blijven eten’ van Lars Charas
Een interessant interview uit het Dagblad van het Noorden: het boek ‘Blijven eten’ van Lars Charas. Verhalen over eten en duurzaamheid.
‘Blijven eten’ gaat over de gevolgen van ons eetpatroon voor de aarde. Dit boek kijkt vooruit, naar een toekomst waarin we blijven eten, maar wel gedwongen worden om andere keuzes te gaan maken over wat er op ons bord belandt. Die toekomst is dichterbij dan we denken, dus we kunnen daar maar beter nú al over gaan nadenken, is de boodschap van Charas.
De wonderoven
Wianne sprak Dini van Dockum, over haar duurzame uitvinding. Als alternatief voor de hooikist heeft Dini van Dockum de wonderoven gemaakt. Zij had een soortgelijk product gezien, maar kon deze nergens kopen. Het maken van de Wonderoven doet ze nu zo’n twee jaar.
Zij heeft haar creativiteit ingezet om een stoffen versie te maken, die gevuld wordt met gerecyclede polystyreenkorrels. Door deze vulling is de Wonderoven wasbaar in de wasmachine. Door haar enthousiasme over de Wonderoven is ze er meer aandacht voor gaan vragen.
Biologisch fruit en streekproducten van Goense
Dorinda interviewde Kees en Ria Goense van de Landwinkel Goense in Marwijksoord. Dit fruitbedrijf is met meer dan 40 Drents Goed Streekproducten de grootste producent van Drents Goed Streekproducten. En deze producten staan voor kwaliteit, streekgebondenheid en regionale tradities. Een echte voetspotlocatie dus. Dorinda ging op onderzoek uit:
Op een zonnige herfstmiddag stap ik de Landwinkel van de familie Goense in Markwijksoord binnen. Een keur aan verse producten, flessen en verpakkingen straalt me toe. Ik krijg zin om rond te neuzen! ‘Wat kan ik voor je doen?’ zegt Ria, de eigenaresse. Mijn komst had ik aangekondigd, dus ik mocht meteen doorlopen naar achter. ‘Kees is daar aan het werk; je treft hem wel.’
De Groene Varkens in Loon
Wianne ging op bezoek bij Anita Marskamp, die aan de Kanaaldijk 34 in Loon sinds deze zomer vier varkens grootbrengt. De insteek: verspilling van voedsel(overschotten) tegen gaan. De varkens krijgen in hoofdzaak groente, fruit, brood,eikels, etc. naast wat nog noodzakelijke bijvoeding.
Anita als “Varkens-Hoofd” zoals ze het betitelt, vertelt dat ze zo’n zes jaar geleden een verandering wilde bereiken. Vegetarisch leven ging haar nog een stap te ver. Ze voelde onvrede over de huidige veehouderij / bio-industrie en hoe dieren daar moeten leven. Hierdoor is zij zelf kleinschalig varkens gaan houden.
De Hanse Hof in Beilen
Ageda ging op bezoek bij zorgboerderij De Hanse Hof in Beilen. Een plek waar je direct tot rust komt en men de natuur zijn eigen tijd geeft. Op de Hansehof leven de boeren en boerinnen met en van de natuur.
Eigenaresse Tineke: “De mensen vinden het hier geweldig. Voor hen is dit de ultieme vorm van dagbesteding. Ze zijn aan het klussen, aan het werk in de tuin, voeren de beesten of helpen mee met jam maken. Dit is goed voor hun eigenwaarde. Ook hierin vind je onze kringloopgedachte terug. We nemen iedereen hier even serieus. We kennen hun beperkingen, maar als ze hier zijn zetten we voorop waar ze goed in zijn.”
Vegansuper in Groningen
Het nieuws stond er al bol van; de eerste compleet veganistische supermarkt in Groningen opent binnenkort haar deuren. Voetspot blogger Geeskelien, die zelf in Groningen woont, nodigde de initiatiefnemers van de Vegansuper uit voor een interview.
Eigenaar Johnny: “Wij verkopen geen producten met dierlijke ingrediënten. Dat betekent dus geen vlees, vis, melk of ei. Er mogen ook geen dieren aan te pas komen tijdens de productie; sommige soorten rode wijn of sapjes worden bijvoorbeeld geklaard met dierlijk stremsel. Gelukkig bestaan er genoeg wijnen en sapjes die wél vegan zijn. De verzorgingsproducten die wij verkopen mogen uiteraard ook niet op dieren getest worden”.
Eetgelegenheid Onique in Assen
Wianne ging langs bij een unieke zaak in Assen; Onique. Ze vroeg eigenaresse Monique Waarts naar haar drijfveren en de eisen die zij aan haar producten stelt, en proefde natuurlijk zelf ook wat gerechten.
De leveranciers van de verkochte voeding en dranken bij Onique zijn met zorg gekozen. Door middel van bedrijfsbezoeken stelt Monique vast of een product aan de gewenste eisen voldoet. Hoofdzakelijk zijn de voeding en dranken van biologische, dan wel onbespoten herkomst. Gezonde, verantwoorde, seizoensgebonden maar ook betaalbare voeding serveren staat voorop. “Even stiekem genieten” is niet zomaar een slogan. Het ís hoe Monique het verschil wil maken.
Brouwerij Jonge Beer in Hoogeveen
Ageda op bezoek bij deze kleinschalige, biologische en regionale brouwerij in Hoogeveen
“Voor ons was het een logische stap om biologisch bier te brouwen. We eten thuis ook biologisch en zijn al dertig jaar vegetariërs. Het is gezonder voor ons én voor onze planeet. We zijn rentmeester van deze aarde, we moeten er zuinig op zijn”, aldus brouwer Jan de Vries van brouwerij Jonge Beer. Voor het bier wordt hop gebruikt wat deels uit hun achtertuin komt en deels uit Echten. Van de flesjes tot de hoeveelheid water die gebruikt wordt, Jan en Alie bekijken elk aspect in het productieproces met een duurzaam oog.
Wout’s Kwekerij in Smilde
Wianne ging langs bij Wout’s Kwekerij in Smilde.
Wout’s Kwekerij is een kleinschalige kwekerij in Smilde met onbespoten groente en fruit, seizoensgebonden hoofdzakelijk van eigen erf.
Daarnaast worden lokale en regionale producten met eko/bio-label in de boerderijwinkel verkocht. Het assortiment is allesomvattend, van antibioticavrij vlees (breed aanbod), zuivel, brood, broodbeleg en droogwaren tot schoonmaakproducten. Ook verkoopt Wout diverse fruit- en kruidenplanten.
Biolokaal – Verpakkingsvrije winkel Coevorden
Ageda ging op pad naar de – tot nu toe – enige verpakkingsvrije winkel in Drenthe.
Hanneke Haites uit Coevorden verbaasde zich al langere tijd over de grote hoeveelheid verpakkingen in de supermarkt. “Op mijn aanrecht lagen 11 verschillende verpakkingsmaterialen. En dat voor een kom salade!” Dat moest anders kunnen. En het lukte – de eerste verpakkingsvrije winkel in Drenthe is een feit. Goed winkelen, en ook nog eens leuk (maak bijvoorbeeld je eigen verse pindakaas!).
- lokaal voedsel
- biologisch
- voedsel uit het seizoen
- geen afval
[H]eerlijk vlees
Dorinda in gesprek met Gerda van Veen, eigenaar van [H]eerlijk vlees
Het vlees is
- 100% biologisch
- 100% lokaal
- 0% voedselverspilling
—————————————————————————————————————–