Hoeveel foodmiles heeft jouw banaan afgelegd?

Geeskelien

Zoals ik in mijn vorige blog heb geschreven, ga ik proberen mijn voetafdruk te verlagen door zo min mogelijk afval te produceren en lokaal te eten. De combinatie om zoveel mogelijk verpakkingsvrij voedsel te kopen en lokale geteelde groente en fruit te eten gaat in ieder geval goed samen. Lokaal eten in plaats van (bepaalde) groenten en fruit uit de supermarkt halen kan al voor een enorme verlaging van je voetafdruk zorgen! Het aantal kilometers dat sommige soorten groente en fruit hebben afgelegd, de zogenaamde “foodmiles”, zorgen voor een aanzienlijke C02 uitstoot.

Als je jezelf weleens afvraagt of de spinazie of paprika die je in de koelkast hebt liggen wel foodmile-proof is, is het leuk om de website www.foodmiles.com te bekijken.

Nadat ik mijn eerste blog heb geschreven is de hoeveelheid afval dat ik heb geproduceerd al een stuk minder. Dit komt vooral doordat ik groente uit eigen tuin heb gegeten. Dit scheelt al veel plastic en verpakkingsmateriaal. Natuurlijk heb ik ook door zo veel mogelijk lokaal geproduceerde groente te eten het aantal foodmiles naar beneden weten te brengen.

Veel groente en fruit komt van ver. Dit is zonde, omdat het ook uit eigen provincie of dorp kan komen. Het is wel zo dat exotisch fruit zoals bananen en avocado beter groeien in een ander klimaat dan Nederland. Bananen komen dan ook vaak uit landen zoals Costa Rica en Ecuador.[1] Avocado’s worden weer het meest verbouwd in Mexico en Peru.[2] Als je jezelf weleens afvraagt of de spinazie of paprika die je in de koelkast hebt liggen wel foodmile-proof is, is het leuk om de website www.foodmiles.com eens te bekijken. Deze website laat zien waar de meeste groente en fruit vandaan komt. Niet alleen de top tien landen van herkomst, maar ook het aantal kilometers en CO2 uitstoot wordt voor je berekend.

 

Courgette

Courgette

Wat mij laatst verbaasde in de supermarkt was het feit dat veel boontjes en peulvruchten (peultjes, sugarsnaps, sperziebonen) uit Kenia, Afrika, komen. Deze zijn namelijk ook goed te verbouwen in Nederland! Vanzelfsprekend is het weer in Kenia voor het verbouwen van boontjes gunstiger, maar toch! Daarnaast komt spinazie vaak uit Spanje![3] Het is begrijpelijk dat je bananen uit Zuid-Amerika worden getransporteerd, maar als het klimaat het toelaat kun je ook veel uit eigen omgeving eten. Boontjes en spinazie zijn hier goede voorbeelden van.

Venkel

Venkel

Als eerste ben ik afgelopen weken begonnen met groente. Omdat de oogst uit de Frankville-moestuin erg goed was afgelopen weken, heb ik veel verschillende producten zo uit de tuin kunnen halen. Frankville is een studenten moestuin initiatief uit Groningen. Al ruim anderhalf jaar bevindt zich deze biologische moestuin op de Zernike Campus. De oogst is net als vorig jaar erg goed en als lid mag ik hier dus gebruik van maken! De afgelopen weken heb ik onder andere aardappels, venkel, regenboog snijbiet (jaja!), spinazie (hoeft dus helemaal niet uit Spanje te komen), courgette, ui, sla en aardbeien uit eigen tuin gegeten. Nu moet ik toegeven dat ik tomaten bijvoorbeeld nog gewoon in de supermarkt heb gekocht, maar een overgroot deel komt uit de tuin. Niet alleen verpakingsvrij, lokaal en foodmile-proof, maar ook nog eens heel lekker!

Uien

Uien

Aardbeien

Aardbeien

Sla

Sla

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] www.foodmiles.com

[2] www.foodmiles.com

[3] www.foodmiles.com

Foto’s: Boyd Joenje