Hoe maak ik kaas van mijn noten?

Dick

Mijn bedoeling is om kaas te maken van noten, die bij me in de tuin liggen, walnoten en hazelnoten.

mijn eigen oogst

mijn eigen oogst

Niets nieuws zou je denken. Nee, maar als je notenkaas koopt in een kaaswinkel, dan staat er van alles op, meestal in het Duits. Ook nog redelijk in de buurt, maar wat zijn eigenlijk de ingrediënten? Daar kom je niet echt achter. Het lijkt een kaas met walnootstukjes. Dat was niet mijn bedoeling. Ik wil kaas van walnoten of hazelnoten. Dus puur. Dan maar zoeken naar recepten.

Je komt er best wel veel tegen, stevige notenkaas, maar dan met agar agar, cashewnoten, amandelen. Ho maar!  Het ging om produkten uit mijn eigen tuin. Agar agar (E406) komt voornamelijk uit Sri Lanka of Japan, als verdikkingsmiddel gebruikt. Je kunt ook Johannesbroodpitmeel gebruiken, wat babies als pap eten, als ze niet tegen gluten kunnen. En dan kom ik het woord Rejuvelac  tegen. Nooit van gehoord, maar als je leest hoe je het zelf kunt maken, is het dus gewoon gefermenteerde graan (de volle rogge, tarwe of gerstekorrels een dag lang staan laten in het water). Ok, dan ga ik even naar de Jumbo, die in Gieten heeeel veeeel produkten hebben. Laat ze nu geen Rejuvelac hebben. Dan ga ik het zelf fermenteren: water met daarin de volle graankorrel, tarwe of rogge. Ook voor het kopen van 500 gram volle graankorrel moet je niet in de supermarkt zijn, maar bij de bakker of de molenaar. Johannesbroodpitmeel hebben niet in de winkel maar vreemd genoeg wel via internet, maar dat wilde ik toch al niet meer.

Ondertussen ben ik erachter, dat het alleen maar gaat om een verdikkingsmiddel, fermenteren van graan en fijn gemalen noten. Als ik wat het verdikkingsmiddel zetmeel gebruik en voor het fermenteren rogge of tarwe korrel, zal mijn kaas een verhoudingsgewijs kleine voetdruk hebben. Mijn bedoeling is, dit binnenkort te doen met de noten op de foto. Ze zien er nu niet echt schitterend uit, als de inhoud maar lekker is.