Hoe ik mijn voetafdruk om zeep hielp, maar toch 390 km wandelde in 1 maand

Dick

Ik moet nu wel met de billen bloot. Mijn ecologische voetafdruk is weer enorm veel groter geworden. Ja, ik zeg het maar eerlijk. Ik ben naar down-down-under geweest, oftewel: Nieuw Zeeland! Ik heb me wel voorgenomen om een blog te wijden over wat me op duurzaamheidsgebied is opgevallen in Nieuw Zeeland. En ik heb wel een paar leuke dingen ontdekt, die ik graag met jullie wil delen.

Bossen in plaats van schapen

Ook in Nieuw Zeeland wil men ‘terug naar de natuur’. Iedereen weet wel dat er in Nieuw Zeeland meer schapen zijn dan mensen (22 tegen 1 zelfs). Van een vriendin van ons, die tevens docent is aan de universiteit van Palmerston North hoorden we echter dat Nieuw Zeelandse overheid voornemens is om het aantal schapen te halveren. Hun mest zorgt voor verontreiniging van de rivieren! De overheid stelt nu subsidies ter beschikking om boeren aan te moedigen bossen te planten waar eerst schapen liepen.

Windmolens en zonnepanelen

We zijn op zo’n landschap geweest, waar een boer een bos heeft aangeplant. Een boer met 600 ha land, heeft zijn bedrijf omgebouwd voor toeristen. Een paar slaapvertrekken en een gezamenlijk vertrek met keuken, wat vroeger een deel van de boerderij was. Men kan er uren  wandelen op zijn “sound”, een landtong. En boskippen zien. Die heten Kea’s, zeg maar de kiwi van overdag (de nationale dier is de Kiwi, een nachtdier, heet een vogel maar kan niet vliegen.)

Windmolenadviezen
Deze zelfde boer heeft zonnepanelen op de berg staan (zie foto), om zijn internet van stroom te voorzien. Daarnaast had hij een windmolen laten bouwen, die echter door de te vaak te harde wind door te hoge snelheid is “opgeblazen”. Op dit moment heb ik contact met hem, om de nieuwste windturbines aan hem te tonen. Kleine molens die tegen alle windsterktes kunnen, vergelijkbaar met de molens op het plaatje hiernaast. Dat zou voor hem de oplossing zijn! Voor mensen die ver van de bewoonde wereld wonen, zijn dit de beste oplossingen, tenzij je een waterval in de buurt hebt. En die heb je op Nieuw Zeeland heb je die heel veel. Want waterkracht centrale zijn aan de orde van de dag. De meeste stroom wordt dus al opgewekt door waterkracht.

 Geen gemanipuleerd voedsel
Nieuw Zeelanders hechten er erg aan, dat hun voedsel niet genetisch gemanipuleerd is. Je ziet daarom weinig geïmporteerde voedingsmiddelen uit Amerika, waarop die garantie niet kan worden gegeven, en relatief veel uit Nederland en de rest van Europa. Zelfs stroopwafels troffen we aan. Of zou dat met onze emigratiegeschiedenis te maken hebben?

Voetafdrukcompensatiegedrag
We hebben enorm veel gewandeld in die maand (390 km) in de tijd dat we daar waren. Wat vind jij, heb ik door tijdens mijn trip zoveel kilometer te voet af te leggen en door mijn windmolenadviezen aan de boer mijn voetafdruk weer wat naar beneden gebracht? Of telt dat niet? En doe jij, als je je schuldig voelt, ook wel eens aan ‘voetafdrukcompenserend gedrag’?