Hoe groen is jouw vakantie?

Ageda

tent-1439061_640De vakantie staat voor de deur. Heerlijk, ik kijk er al weken naar uit. Ook tijdens de vakantie probeer ik zo groen mogelijk te leven. En dat moet ook, want het blijkt dat je vakantie al snel voor 7% verantwoordelijk is voor je totale voetafdruk.

Een duurzame vakantie begint al bij de keuze waar je naar toe gaat en hoe je daar komt. Wij hebben een ‘sleurhut’, oftewel een caravan. Staat niet bovenaan de lijst van duurzame opties, want een caravan trekken kost aardig wat brandstof. We compenseren het dit jaar door dicht bij huis te blijven. Het wordt een vakantie in eigen land. Ik vind het prima, zolang de zon maar schijnt. Dochterlief vindt het geweldig, want wanneer je in Nederland blijft heb je grote kans dat haar campingvriendjes gewoon Nederlands praten (en dat is belangrijk als je 10 jaar bent).

Samen met de natuur

We kamperen op een natuurkampeerterrein. Het motto van natuurkampeerterreinen is ‘te gast bij moeder natuur’. Deze campings staan garant voor rust, ruimte, veel natuur en duurzaam beheer. De meeste campings hebben waterbesparende douches en toiletten, groene energie, gebruiken gen chemische middelen bij schoonmaak en onderhoud en doen aan afvalscheiding.

Ik berekende mijn vakantievoetafdruk. Mijn verwachte afdruk is 63m2 per dag. Ter vergelijking: Een ‘eerlijke’ VakantieVoetafdruk per dag is 90m²
Gemiddelde VakantieVoetafdruk per vakantiedag van de Nederlander: 250 m²

Bereken hier je vakantievoetafdruk

 

Puur eten op vakantie

campfire-896196_640Met eten doen we ook niet veel anders. We koken vaak op een ‘skottelbraai’, zo’n grote eenpitter. We hadden voorheen nogal de neiging om op vakantie lekker makkelijk te doen. Voorgesneden groente en sauzen uit pakjes en zakjes, zodat de maaltijd maar snel op tafel staat. Maar daar komt dit jaar niks van in. En de belangrijkste reden is dat we al dat voorgefabriceerde eten niet meer lekker vinden. We hebben onszelf het afgelopen jaar verwend met puur eten. Dus nemen we onze eigen bakjes mee, en gaan we op zoek naar gezellige marktjes waar we alles vers en zoveel mogelijk overpakt kunnen kopen.

Neem de tijd

Koken zonder pakjes en zakjes en voorgesneden groente kost wel iets meer tijd. Maar we zijn niet voor niks op vakantie. Tijd te over! Het eten hoeft niet om 6 uur op tafel te staan. En hoe leuk is het om samen lekker buiten te koken, ondertussen een potje badminton spelend. De uitdaging is om zoveel mogelijk eenpansgerechten te maken. Met weinig vlees en veel bonen en groente. En daarnaast simpele maar lekkere rauwe salades. Zoals ik het nu voor ogen heb, wordt eten op vakantie nog lekkerder dan thuis!

Nu nog hopen op de zon.

Bereken hier je vakantievoetafdruk