Hoe bewust is jouw energie verbruik?

Dick

Ik heb zonnepanelen op mijn dak liggen vanaf februari 2011, en probeer alle energie zoveel mogelijk uit de zon te halen, in plaats van via het netwerk. Omdat ik meer opwek, dan ik gebruik, houd ik er financieel ook meer aan over. En dus wil ik je laten zien wat de zon voor mij doet, ook bij een zeer bewolkte dag. Aan de hand van onderstaande grafieken zal ik uitleggen hoe.

9 november 2017 was een bewolkte dag. De zon (of beter het diffuus licht) leverde om 9:49 130 Watt (= 0,13 kw), maar mijn zonnepanelen leverden exact dezelfde hoeveelheid.

Hoewel het licht was, de koelkast aanstaat, maar niets gebruikte op dat moment is het “huidig gebruik” toch nog 130 Watt. Door mijn eerdere metingen weet ik dat mijn nieuwste laptop ca. 20 – 30 Watt gebruikt, heb ik die van de ene stekkerdoos (om 9:53) naar de andere stekkerdoos (voor mij fase 2 waar de zon op produceert) gebracht. Dus rood en blauw zijn in onderstaande grafiek beide van 130 naar 90 gegaan. Dus ik heb 40 watt bespaard, omdat ik mijn gebruik regelrecht van de zon haal.

 

 

Het plaatje hierboven is van een programma dat draait op een oude PC die in de regel ca. 50 – 60 watt gebruikt. Ook die zat op de “verkeerde” stekkerdoos. Ik heb hem op de accu laten draaien tussen 9:57 en 9:58  en tussen 9:59 en 10:01. Daarna heb ik hem aangesloten op de “opwekkingsstekkerdoos”.  Hier zie je het zelfde resultaat. Beide lijnen gaan gelijkwaardig naar beneden. Tussen 10:02 en 10:04.

Ik had puur geluk met deze test, bijna nooit is de licht intensiteit zo constant. Kijk maar naar het volgende plaatje…

Hier zie je het voorgaande ook nog, maar plotseling werd de intensiteit van de zon meer, of in gewone straattaal: de zon kwam achter de wolken vandaan. Mijn verbruik bleef laag, ca. 50 watt en maakt soms sprongetjes van 10 watt (de koelkast en mijn vloerverwarmingspompje. De 40 watt die overblijft, zit in de vaste telefoon, het internet en de vloerverwarmingsregelaars (9 x 10 watt, maar die staan niet allemaal aan)

Zo krijg je zicht op je verbruik!

Wat heb je hier aan?

Je bespaart energiekosten, door slim te stekkeren in mijn geval. Dit wordt belangrijk, omdat salderen* wordt afgeschaft. Ik heb een systeem wat op één phase draait, dat kan alleen als het systeem niet meer dan 3600 watt opwekt.

Eigenlijk lijken het peanuts, maar het idee dat ik heb laten zien met deze stekker wissel, dat ik 80 watt bespaar, niet aan energie, maar aan geld, omdat ik nu de zon voor mij laat werken, in plaats van een kolencentrale.

Ook stuur ik mijn energie niet over het netwerk (wat ook geld kost) maar gebruik het direct. Verder wordt je je dus bewust van je verbruik, en kunt daar van alles aan doen.

Mijn vloerverwarming had een pomp die 24/7 draaide, ook in de zomer, dus 365 dagen. Dat is dus met een temperatuur voeler terug gebracht naar ALLEEN als het water warmer is dan 30 graden, en in de zomer één maal per week. Gemiddeld scheel me dat 400 kWh per jaar, dus minimaal 100 euro. De voeler kostte 92 euro, dus binnen een jaar heb ik dat bedrag eruit en een langere levensduur van de pomp op de koop toe!

Nee, dit programmaatje is niet op internet te vinden. Wel soortgelijke (55), die je slimme meter kunnen uitlezen. Echter meestal één dag later, dus niet zoals ik hierboven laat zien, want dat is Live! De soortgelijke programmaatjes heten “energieverbruiksmanagers” er zijn 19 die ook live monitoren, maar niet gratis, en ze zijn te vinden op de website met die naam, gemaakt door MillieuCentraal.

Mijn programmaatje is geschreven in 2011 voor de slimme meter door mijn slimme zoon, “dat mag ik als trotse vader best zeggen”, want in 2011 waren deze programma’s er nog niet.

Ok, hij is nu IT ingenieur en werkt bij ASML. Hij programmeert nu mijn raspberry pi  (een singleboard computer, zie hiernaast) om al deze data op te slaan. Daarna zal hij proberen mijn warmtedata uit de zonnecollector te monitoren. Dan kom ik erachter, wat ik op gas bezuinig als ik het warme water gunstig gebruik. Daarover later meer.

  • *Salderen wordt het beste uitgelegd op consuwijzer.