Het bewijs van succesvol afval verminderen
LillaMet gepaste trots las ik mijn artikel in het tijdschrift Wonen en leven in Drenthe over mijn deelname aan de Voetspot. Het is toch heel bijzonder om je eigen verhaal gedrukt in een tijdschrift terug te lezen, ik ben dankbaar voor deze kans. 🙂
Vorig jaar in mei las ik voor het eerst over de Voetspot en het sprak mij meteen aan om te schrijven over het verkleinen van mijn voetafdruk. Ik zag mijzelf vooral als een beginner op dit gebied en door mee te doen vond ik het een stok achter de deur om hier serieus mee bezig te gaan en me verder te verdiepen in verschillende thema’s. Inmiddels vind ik toch wel dat ik bij de gevorderde groep hoor, maar er valt nog steeds heel veel te leren en te ontdekken.
Het jaar 2015 stond voor mij in het teken van zo weinig mogelijk afval produceren. Om dit te bereiken heb ik mij verdiept in en geschreven over hoe je bewust met je garderobe om kunt gaan, over het nut en tips bij omgekeerd inzamelen, over hoe je het riool schoon zou moeten houden, over de eerste stappen naar een afvalarme leefstijl en over het houden van een succesvolle nieuwjaarsschoonmaak. En het heeft zeker zin gehad om hier meer aandacht aan te besteden binnen ons huishouden, de cijfers liegen er niet om. 😉
De gemiddelde Nederlander produceert 489 kg afval per jaar. Ik was benieuwd hoe wij het deden. Als nul-punt heb ik vorig jaar het aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen over 2014 gebruikt. Mijn man en ik hebben in dat jaar op papier 238 kg GFT-afval en 330 kg restafval geproduceerd. Een jaar later kan ik met trots zeggen dat we ons afval nog drastisch hebben kunnen verminderen. In 2015 hebben we namelijk 78 kg GFT-afval en 171 kg restafval geproduceerd! Het is verslavend om te zien hoe goed we het hebben gedaan en het wordt nu pas echt dé uitdaging om de cijfers volgend jaar nog meer naar beneden te krijgen.
Krijg je ook gelijk de kriebels om je afval te verminderen? Hierbij 10 tips zodat je direct kan starten!
1. Haal geen afval in huis! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je er een tijdje op gaat letten zul je zien dat je snel vooruitgang boekt. Een makkelijke eerste stap is om groente en fruit te kopen die niet in plastic zit en geen gebruik te maken van de wegwerp plastic zakjes in de supermarkt. Neem een mand mee en leg daar het groente en fruit in dat je nodig hebt. Of maak gebruiken van papieren zakken als deze in de winkel liggen (soms bijvoobeeld bij de broodafdeling). Of maak zelf katoenen tasjes en netjes (zie voorbeelden hier en hier) als je het groente en fruit apart wil vervoeren of moet afwegen. Ben je echt geen DIY dan kun je ze in diverse webshops kopen.
2. Net genoemde papieren zakken of katoenen tasjes kun je ook gebruiken om producten in te bewaren of om lunch mee te nemen naar het werk. Zo gebruik ik papieren zakken echt totdat ze uit elkaar beginnen te vallen. Het verdwijnt pas in de afvalbak als ik het niet meer kan gebruiken.
3. Leg linnen tassen, plastic tassen / bigshoppers die je nog thuis heb liggen, klapkratten en manden in de auto zodat je altijd wat bij je hebt als je gaat boodschappen doen. Ben je ze toch nog vergeten kijk altijd in de winkel of er een lege doos ligt om je boodschappen in te vervoeren, deze kun je thuis gemakkelijk gebruiken als papier afvalbak.
4. Koop in bulk in. Dit kan bijvoorbeeld met pasta, rijst, peulvruchten en muesli via webshops of als je toegang hebt tot de groothandel dan daar. Maar denk ook aan andere producten zoals bijvoorbeeld shampoo, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Koop liever een grotere verpakking zodat je minder afval in huis haalt.
5. Kies voor glazen potten in plaats van plastic bakjes. Een groot voordeel is dat je de glazen potten kunt hergebruiken, bij plastic is dat minder gezond en onhandig om te doen. Ik gebruik de glazen potten van bonen bijvoorbeeld om nootjes in te bewaren of zelfgemaakte quacamole mee te nemen naar het werk. En glas wordt overal wel apart ingezameld waardoor je deze niet bij het restafval hoeft te gooien.
6. Gebruik een keukendoek in plaats van keukenpapier. Bij ons ging er veel keukenpapier doorheen, terwijl als we een keukendoek gebruiken wij daar veel zuiniger op zijn.
7. Neem naar je werk een eigen kop, boord en bestek mee. Ik erger mij best wel aan de hoeveelheid plastic bordjes, bekertjes en roerstaafjes die per dag bij mijn werkgever op kantoor wordt weggegooid. Het is wel even wennen om je kop, boord en bestek elke dag af te wassen op het werk, maar het scheelt zo veel afval.
8. Voordat je spullen weggooit vraag in je omgeving of iemand er belang bij heeft of zet het op een ruilsite voor iets kleins. Zo heb ik mijn dorpsgenoten met de meest gekke dingen blij kunnen maken (en andersom is dit ook waar!) waar ik graag vanaf wilde zonder deze weg te moeten gooien. Scheelt weer afval voor mij en een ander is er blij mee.
9. Scheid je afval serieus en consequent! Ik weet dat niet in alle gemeentes het afval gescheiden wordt ingezameld (daar heb ik dus best wel geluk mee) maar papier, glas en GFT afval kun je over het algemeen toch wel apart inleveren. Zorg ervoor dat deze materialen niet in het restafval terecht komen als dat niet nodig is.
10. Doe vooral wat bij je past en stap voor stap. Je hoeft niet in een keer je hele levenstijl over de kop te gooien. Probeer eerst een of twee dingen te veranderen en als dat al goed gaat kun je naar de volgende stap. 🙂