Het tocht achter de keukendeurtjes

Ageda

Ons nieuwe huis laat nog wel even op zich wachten. Het is volledig gestript, geen binnenmuur staat meer overeind, geen vloerplank ligt er meer in. We blijven dus nog wel even in stacaravan wonen. Knus en gezellig, dat wel. Maar ook koud. Hier ondervinden we aan den lijve wat het is om te wonen in een pand dat niet goed geïsoleerd is. Of zeg maar rustig: dat níet geïsoleerd is.

Alles is hard en koud

Enkelglas ramen, dunne vloer, dunne wandjes en een dak. Daar bestaat onze caravan uit. Als het te hard waait gaan de roosters dicht, anders tocht het. Als het heel koud is, houden we zelfs de keukendeurtjes dicht, want daarachter komt kou vandaan. De zonnebloem- en olijfolie zijn deze maanden standaard niet vloeibaar. De pindakaas is hard. Een voordeel: het eten in de kasten kan amper bederven.

Een niet geïsoleerd huis kost veel geld

Alle energie die je erin stopt, verdwijnt direct door vloer, muur, raam en dak weer naar buiten. Het is water naar de zee dragen. We merken het nog het beste aan onze gasfles. In onze caravan gebruiken we propaangas van 33 kilo. De eerste fles gebruikten we 2 maanden, nu doen we maximaal een maand met een fles.

 

Bij ons is dan ook oprecht de vraag:

Hoe krijgen we het warm zonder dat we ons suf stoken?

  1. Trek een trui aan
  2. Doe iets warms aan je voeten.
  3. Kom in beweging, laat het bloed lekker rondstromen
  4. Drink thee, verwarm je van binnen.
  5. Wen eraan

Echt waar, je went aan een paar graden kouder

Dat laatste klinkt misschien stom, maar je went aan de temperatuur. Ik praat uit eigen ervaring. Wie het thuis standaard 21 graden heeft, zal rillen bij 19 graden. Wij hebben het nu standaard 18 graden in de caravan, en overdag gaat de kachel vaak nog iets lager. De eerste week had ik het altijd koud, nu ben ik eraan gewend en verbaas ik me er soms over dat het binnen net 16 graden is. Bij binnenkomst trek ik mijn warme trui aan, stap in mijn sloffen en zet een pot thee. Maar hoe behaaglijk ik het mezelf ook maak, het blijft natuurlijk dweilen met de kraan open. Daarom wachten we met smart op wat hogere temperaturen buiten, én op een goed geïsoleerd huis.