Het is weer bramenseizoen!
AgedaElke dag eten we wel een bakje bramen uit de tuin. We plukken ze pas als ze makkelijk los laten. Dan pas zijn ze echt zoet. Heerlijk door de yoghurt of gewoon om tussendoor van te snoepen zoals dochterlief doet.
Fruit uit eigen tuin, ik vind het zalig. In onze tuin hebben we rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen en frambozen. Maar de oogst van deze planten hield op bij een enkele bes. Het is het eerste jaar van onze tuin, en we waren rijkelijke te laat met het planten van de struiken. De rode bes die de vorige bewoners in de tuin hadden gepland deed het wel goed, maar de bessen waren al weg voordat ik het door het. Geeft niet, de vogels moeten ook eten.
Wilde bramen
Onze bramenstruiken hebben wij ook niet gepland. Het zijn wilde bramen, die hun wortels in onze tuin hebben gezet. Een hele rij lang langs de rand. De vorige bewoners hadden schapen, en ik vermoed dat ze de bramenrij als natuurlijke afscheiding hadden. Want geen schaap die zich door die stekels heen durft. Het zijn diezelfde stekels die je manen tot voorzichtigheid bij het plukken. Zowel de takken als de bladeren hebben kleine doorns. Daarom laat ik die ene braam ver wegverstopt tussen takken ook maar lekker zitten. Vogels hebben volgens mij minder moeite met de stekels.
Wildplukken
Overal zie je nu de bramenstruiken volhangen met vruchten in de kleuren rood en zwart en alles wat ertussen in zit. Van augustus tot oktober is het ‘bramentijd’. Afgelopen weken was het wildplukken van bramen in het nieuws. Want zomaar plukken in bijvoorbeeld het bos mag niet. Er staat zelfs een flinke boete op, tot wel 4100 euro! Maar… gelukkig wordt plukken voor eigen gebruik, dus een klein bakje vol, gedoogd. En zolang je maar op de paden blijft in bossen waar je niet buiten de paden mag komen, is er niet veel aan de hand.
Ook thuis pluk ik alleen voor eigen gebruik, want ik weet dat de dieren er dol op zijn. Behalve door de yoghurt vind ik het wel leuk om er iets mee te maken. Dit jaar ga ik niet voor bramenjam, maar voor bramenlikeur. Voor mij een experiment, dus pas over 4 maanden weet ik of het heeft gesmaakt.
Bramenlikeur
Ingrediënten
- 250 g bramen
- 200 g suiker
- 1 vanillestok
- 0,5 l wodka (of andere sterke drank)
Doe de bramen, vanillestok en de suiker in een schone pot (met deksel) en giet de wodka eroverheen. Sluit goed af en plaats hem op een koele plaats.
Laat het mengsel trekken gedurende 6 weken. Zeef het, en giet het over in een fles. Deze bramenlikeur kan zeker 4 maanden bewaard worden.