Het appelgif valt niet ver van de boom

Jack

 

biologischa appel van de sterregaard in Hedel

biologischa appel van de sterregaard in Hedel

Ik houd wel van een uitdrukking waarmee genetische manipulatie is uitgevoerd. Dit is overigens de titel van een rapport van Greenpeace met als ondertitel; “Bestrijdingsmiddelen in oppervlakte water van Nederlandse appel-, en perenboomgaarden. In juni 2015 heeft Greenpeace 17 bodem- en watermonsters genomen bij negen appel- en perenboomgaarden in Flevoland, Gelderland en Utrecht. Tevens bij filialen van vijf verschillende supermarktketens zijn er in totaal 13 monsters van in Nederland geteelde appels genomen. Het document telt 24 pagina’s en is hier op te vragen.

Waarschuwing

Voordat je verder leest wil ik je waarschuwen, je gaat schrikken; Zoveel rommel erop ons eten wordt gespoten, je word er ziek van! Stel je voor dat je deze appels en peren ook nog gaat eten….Mocht je regelmatig appels kopen bij de supermarktketens, dan zou ik zeggen lees gerust verder en laat je verleiden tot het kopen van biologisch eten bij de (om in het kader van voetspot te blijven) lokale biologische winkel.

Tegeltjeswijsheid

Tegeltjeswijsheid

Resultaten

De eerste alinea van het rapport is een fijne binnenkomer. De resultaten:

In totaal zijn op de 30 bodem-, water- en appelmonsters 197 residuen van 54 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Tweederde van de 30 monsters bevatte tenminste 4 verschillende bestrijdingsmiddelen en van de watermonsters was de helft vervuild met residuen van maar liefst 15 of meer verschillende pesticiden.

Nestkasjes voor oorwurmen

Nestkasjes voor oorwurmen

Magie

Per hectare word er 40.000 kilo peer gekweekt. 25 jaar geleden was dit de helft. Wanneer ik dit stukje lees, rijzen (en reizen) er meerdere vragen en scenario’s door mijn hoofd: Hoe kan het dat de volume in twee jaar verdubbelt? Welke van nature uit invloeden hebben hiervoor gezorgd? Is het magie? De gevaren van monocultuursystemen zijn overigens toch ook al jaren bekend? Het rapport geeft hier geen antwoord op. Ik verwacht wel dat een ieder weldenkend mens hier geen goed gevoel over heeft.

Lastig

Het is ook wel lastig voor de kwekers, zie ook een eerder artikel van Ageda -een van de collega’s van de voetspot-, om ervoor te zorgen dat er geen rupsen, schimmels en insecten van de lekkere appels gaan smullen. Ik kan me niet voorstellen dat een kweker elke appel gaat inspecteren gewapend met een schaartje en een houten afwasborstel. Dus je gaat zoeken naar ander oplossingen; Carbendazim; Dichlofluanid; Ethirimol; Tolylfluanid; Monuron; DDT(!) Piperonyl butoxide en Dicofol.

Heb je em?

Mocht het voor de zaterdag-boodschappenvol-karrende-huisvaders en moeders nog niet helemaal duidelijk zijn: De telers gebruiken pesticiden om ervoor te zorgen dat zij hun brood kunnen blijven verdienen. En deze telers worden gedwongen bla bla omdat de maatschappij bla bla bla en de EU hen ook bla bla bla, anders gezegd, goede reden hebben om gif te gebruiken.

Bovendien het is niet bewezen dat gif slecht voor de gezondheid is. Anders had Greenpeace in het gif overzicht wel kankerverwekkend genoemd i.p.v ‘mogelijk kankerverwekkend’ dan wel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’! Want wie laat zich nu vrijwillig testen of DDT kankerverwekkend is. Niemand toch!? En niet de minst onbelangrijkste, mijn opa en mijn vader deden dit vroeger ook altijd. Dus dan is het goed.

De oplossing

Wat mij betreft zijn er twee oplossingen mogelijk. Zoals het artikel ook al omschrijft: Agro-ecologie; zorg er voor dat er een langere bloei tijd is door het aanplanten van ook andere bloemsoorten. Dit trekt nuttige insecten aan die de fruitende insecten ongekookt lusten. Of zorg voor schuilplaatsen voor insect etende vogels. Oorwurmen zijn ook ideale bestrijders.

De andere oplossing is heel eenvoudig. Ga meer kraanwater drinken. Daar zitten zoveel resten medicijnen in, geen enkele ziekte zal dit overleven!