Herfst op de planning

Dorinda

IMG_1323

De zon! Hij was er weer! Vandaag was de wereld in Noord Nederland even gehuld in warm, zacht licht. Na twee zeer mistige dagen, waarin we ons volledig ‘ingepakt’ en opgesloten waanden, konden we weer even opladen. Zoals je soms kunt opladen door eten of gezelligheid.

Ik moest er aan denken toen ik onlangs met een groep vriendinnen in Antwerpen op bezoek was. We vierden een jubileum. Wat ooit begon als mentorgroepje met af en toe samen eten groeide in 25 jaar tot een stevige vriendschap, met alle pieken en dalen van ieders leven, en -nog steeds- lekker eten. Een van de meiden zei, al kokend in ons appartement aan de Meir: ‘Zo grappig, we doen dat dus nog steeds: samen heerlijke dingen kopen en maken, en maar kletsen…’

IMG_1192Het ging over wat je koopt en wanneer. Ik had zelf de laatste grote courgette uit de moestuin helemaal in een cirkel verwerkt in een fijn hartig taartje (ui/knoflook/room/eieren/tomaatje voor de kleur) en twee pompoenen in stukken gehakt zodat vriendin daar weer een prachtig soepje met kerrie van maakte. Er ontstond gesprek over al dan niet een pakje erbij…Ons weekend was overigens behoorlijk biologisch; ingrediënten hadden we gehaald bij de lokale groenteboer in Drenthe, maar ook nog bij de super in de winkelstraat. Ik zal jullie de link naar het online magazine van die winkel niet onthouden hier!

Wat je van dichtbij haalt is lekker…..

Het boekje Herfst van Iris Boonstoppel kreeg ik twee jaar geleden van collega’s bij een afscheid van een project, hoe toepasselijk voor een kookgek met weinig tijd. Een boekje met recepten voor elke dag van de herfst. Tips met seizoensgroenten en lokale producten. Ik zag bijvoorbeeld de pompoengoulash, die moet ik nog proberen, maar ook roerei met herfstgroenten. ‘Een goede planning laat zien dat je ook met seizoensproducten heerlijke en makkelijke dingen kunt maken,’ staat in de inleiding. Dat spreekt altijd aan in een druk huishouden. Met elke maand een foto van welke groenten nu voorradig zijn…

IMG_1043

Snelle tips:

  • Maak een planning voor de hele week en koop in: je bespaart tijd
  • Koop zoveel mogelijk streek en seizoensporducten (het boekje of internet helpt je op weg)
  • Gebruik kruiden ipv kant en klaar producten en pakjes. Op den duur goedkoper en gezonder
  • Kook zo puur mogelijk, zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen
  • Verse groenten ipv voorgesneden is langer houdbaar.
  • En- als je de volgende dag snel wilt- doe alvast het schilwerk van te voren.

Zo heb je steeds vers en gezond eten. Hij ligt nu gewoon op het aanrecht, dit boekje. En elke week haal ik er wel weer een of twee nieuwe dingen uit.

IMG_1044

Misome

Nieuwe producten (her)ontdekken

Ik ben de afgelopen weken ook wat aan het experimenten gegaan met verschillende voor mij nieuwe groenten: misome bijvoorbeeld. Ken je dat? Het zat in mijn groentepakket. Het is een van oorsprong Aziatische bladgroente, familie van de komatsuna (ook geprobeerd) en de paksoi. Kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Het zijn knapperig, groene stelen, met veel blad. Roerbakken met knoflook, uitje, beetje ketjap en eventueel sesamzaadjes is heerlijk. Met beetje rijst erbij. Zo blijft het leuk om nieuwe dingen te ontdekken.