Dorinda in gesprek met Gerda van Veen, eigenaar van [H]eerlijk vlees
Een hartelijke ontvangst aan de keukentafel in Eelde. Een dampende kop thee voor me, een houtkachel die brandt. Ik voel me heel welkom voor dit gesprek met Gerda van Veen, zo aan het eind van een middag. Gerda is ondernemer en eigenaar van [H]eerlijk vlees. Ze levert rundvleespakketten in Eelde-Paterswolde van lokale Limousinkoeien via een webshop. En doet dat vol overtuiging. Daar wil ik meer van weten!
In november bestelde ik zelf voor het eerst een pakket vlees bij haar. Via de lokale biologische supermarkt wist ik van haar website www.heerlijkeerlijkvlees.nl . De homepage is helder, strak, modern en overzichtelijk; de sellingpoints zijn veelbelovend. Het vlees is: 100% biologisch, 100% lokaal en 0% voedselverspilling.
Direct zie je een overzicht van hoeveel bestellingen nog te gaan, voordat het vlees geleverd gaat worden. Dit is dus hoe het werkt! De koe wordt geslacht als het vlees verkocht is. En je bestelt een gevarieerd pakket van 4 of 7 kilo tegelijk. Dit bestaat uit alle delen van de koe. Dus niet alleen de biefstukken! Ook vind je veel achtergrond én heerlijke recepten. Een website ompleet, zal ik maar zeggen.
Eerlijk vlees
Daar wil ik natuurlijk meer van weten! Gerda’s motivatie voor deze onderneming is komt van
binnen uit, goed met de wereld omgaan is haar levensovertuiging. Gerda: ‘Ik sta zelf bewust in het leven. En merk dat ik met de loop der jaren steeds groenere keuzes maak. Dat gun ik de mensen in mijn omgeving ook! Dat heb ik nu geregeld. Sinds anderhalf jaar slacht ik steeds een koe, als ie ongeveer volledig verkocht is. Dat vlees verkoop ik via mijn website en distribueer ik zelf in de directe omgeving.’ Van Veen heeft een klantenkring van ongeveer 300 klanten. Niet iedereen bestelt elke maand natuurlijk. Toch heeft ze een vaste groep mensen die steeds weer bestelt.
Zelf is Gerda een boerendochter, maar is totaal iets anders gaan doen. Naast [H]eerlijk vlees is ze ook interim manager in de zorg, een heel andere tak van sport. ‘Van huis uit kende ik het boerderijleven. Dat je ’s ohtends de kip nog zag lopen die ’s avonds op je bordje ligt. Het gevoel dichtbij te zijn bij wat de grond voortbrengt, dat je weet wat je eet. Dat zijn we in onze dagen totaal kwijt geraakt. Misschien wil ik dat wel teruggeven aan de mensen.’
100% biologisch
‘Biologisch boeren vind ik daarom mooi’, zegt Gerda. ‘Ik ken boer Sytze en zijn vrouw Alma van der Goot van het bedrijf ‘t Hoogeveld www.hoogeveld.nl ook goed. Toen zij stopten met de verkoop aan huis, heb ik dit bedrijf opgestart. Omdat ik goed en lokaal eten belangrijk vind. ‘
Het vlees komt van de Limousinkoe, die goed gedijt in De Onlanden. Hij geeft lekker vlees; de draad van het vlees is fijner dan gemiddeld en er is weinig vervetting, aldus de site. Ik kan dat beamen.
De volledig gesloten cyclus op het bedrijf maakt het product optimaal biologisch; de bevruchting vindt in 99% van de gevallen natuurlijk plaats, de bevalling gebeurt natuurlijk, het kalfje blijft zo’n 9 maanden melk drinken bij de moeder, het vee eet het voer van de landerijen, de mest wordt op de landerijen verwerkt. Als er bijgevoerd moet worden, is het voer altijd 100 % biologisch.
Via (h)eerlijk vlees kun je zelf op de boerderij gaan kijken naar de leefomstandigheden van de koeien, en weer in verbinding komen met de natuur. Je weet daadwerkelijk waar je vlees vandaan komt. Gerda: ‘Daarnaast besparen we een hoop uitlaatgassen door van een lokale boer te kopen en met een lokale slager (Slachthuis Zuidbroek) te werken.’
100% lokaal
Gerda: ‘Lokaal voedsel, seizoensgroenten: het zijn allemaal stappen waardoor we onze footprint verkleinen. Als we dat nu allemaal deden?‘ Iemand vertelde haar op een congres ooit dit verhaal, en dat werd een van de kernpunten van haar bedrijf: ‘Als ik 20 jaar geleden gezegd had dat ik er voor zou zorgen dat in elke supermarkt in Nederland een groene vrucht uit Nieuw Zeeland zou liggen, hadden ze me voor gek verklaard. Nu zeg ik dat ik in elke supermarkt het fruit van de lokale boer wil hebben, verklaren ze me opnieuw voor gek. Maar wie is er hier nu gek?’ We zijn met z’n allen verwijderd geraakt van wat ‘normaal’ is. Het prijskaartje wat aan je product hangt is bepalend geworden. Hierdoor zijn de prijzen steeds meer gezakt, maar zijn er ook steeds meer misstanden ontstaan. We staan ver af van ons voedsel; weten niet meer waar het vandaan komt, of het hele proces wel eerlijk is verlopen.
0% verspilling
Gerda: ‘Ik krijg ook veel vraag van restaurants. Maar die willen dan alleen de biefstukken of de mooie delen. Daar begin ik niet aan. Als we een koe slachten , slachten we hem en delen alles in eerlijke pakketten. Je krijgt van alles wat. Biefstuk, maar ook soepbeen, saucijzen en poulet. Heel af en toe doet ze gehaktpakketten. Daar had ik er zelf dus een van. Wij eten veel gehakt. En het idee dat dit van goed vlees afkomstig is, maakt me geruster als ik het mijn kinderen voorzet.
Geen verspilling van de koe. Alles wordt opgegeten. Soms moet je even geduld hebben totdat er genoeg kopers zijn. ‘Dat zijn er ongeveer 40 per koe’, zegt Gerda: ‘Het duurt maximaal een maand, dan gaan we wel weer slachten. Het is en blijft een lastig punt, je wilt klanten ook niet laten wachten. Maar ook niets verspillen.‘
Een ander ‘nadeel’ misschien voor de lezers van de Voetspot die buiten de regio van Gerda wonen: je kunt geen vlees kopen als je niet in een straal van 20 kilometer rond Eelde-Paterswolde woont (tenzij je het bij de lokale biosuper in Eelde gaat halen). (H)eerlijk vlees werkt er ondertussen aan om meer biologische boeren te betrekken zodat er zoveel mogelijk regio’s bediend kunnen worden. Dat is het groeiplan.
(H)eerlijk vlees, dat kun je stellen. Je kunt zelf op de boerderij gaan kijken naar de leefomstandigheden van de koeien, in gesprek gaan met de boer en (weer) in verbinding komen met wat je eet. Je weet daadwerkelijk waar je vlees vandaan komt. Dat is overigens nog wel een gek gevoel als je langs de weilanden fietst en weet dat die koe misschien straks je saucijsje of je biefstuk wordt.
Meer weten? www.heerlijkeerlijkvlees.nl