Hazelnoot brie / tapenade

Dick

Van hazelnoten een tapenade of een brie maken. Officieel staat de naamhazelnotenbrie brie altijd voor iets met kaas, en een tapenade heeft altijd iets met olijven. In de brie / tapenade die ik ga maken zit geen van beide. De bedoeling is een eiwit lekkernij te maken met een kleine voetafdruk. Ik doe dat met noten en rejuvelac. Maar omdat de rejuvelac het geheel iets zuurder maakt zou je het tapenade kunnen noemen. En naast hazelnoten heb ik ook de walnoten brie/tapenade gemaakt en die weer door de pannekoek gedaan.

Overigens was ik pas in Thailand, en daar is een eiwit lekkernij bijvoorbeeld bambooworm of schorpioen. Maar daarover later meer.

Eerst het recept:

  • 2 cups rauwe hazelnoten, 24 uur geweekt in ruim water
  • snuf zout
  • ½ cup rejuvelac (als je een minder krachtige blender hebt, is iets meer rejuvelac beter), zie eerdere blogs over het maken van rejuvelac)
  • 1 cup geurloze kokosolie
  • 1 el edelgist vlokken
  • gedroogde kruiden Herbes de Provence (kruiden als basilicum, bonekruid, dragon, kervel, lavendel, laurier, marjolein, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, venkel, niet allemaal tegelijk). Ik koos zelf voor gedroogde basilicum, salie en tijm uit eigen tuin.

Doe de geweekte, uitgelekte hazelnoten in de blender en voeg de rejuvelac en het zout toe. Help de blender door af en toe de zijkanten naar beneden te duwen (pas op je spatel).
Wanneer het mengsel mooi glad en romig is, dan doe je de crème in een glazen schaal.

Dek af en laat op kamertemperatuur ongeveer 1 tot 2 dagen staan.

Na die 1 a 2 dagen doe je de hazelnotenmassa weer terug in de blender. Smelt de kokosolie (bv. in de magnetron, au bain-marie of in het zonnetje op de vensterbank) en voeg deze erbij in de blender, samen met de edelgistvlokken en een beetje van de kruiden ,
i.p.v. zout. Zout kan ieder er voor zichzelf later  bij doen. Malen met de blender tot alles weer mooi glad is en alles goed vermengd.

Bekleed een rond vormpje (kleine taartvorm, of een rond plastic bakje) met kaasdoek of  plastic folie. Bestrooi de bodem met wat herbes de Provence en giet het (bijna) vloeibare hazelnotenmengsel in de vorm.

Zet in de koeling en laat de brie minimaal 8 uur opharden.hazelnoot tapenade

Voor serveren eerst een uurtje uit de koeling halen. Zalig op een toastje en op een plakje brood, in plaats van gewone kaas. Het recept is gebaseerd op de beschrijving van Plantaardigheidjes. Het kan ook met walnoten, maar het bleek dat ik daar zelf allergisch voor was.

Thailand
Mijn voetafdruk is pas “helaas” weer behoorlijk groter geworden, want ik ben dit voorjaar in Thailand geweest. Ik probeer daar wel van te leren, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

In Thailand wordt veel rijst verbouwd, maar daarnaast eten ze DSCI9154bijvoorbeeld ook schorpioen. Verder eten ze ook bambooworm en krekels. Op de foto zie je misschien nog net de namen van de gerechten, maar eenmaal vertaald klinken ze toch niet zo lekker. Dus ik vraag nog een Thaise Nederlander hoe je dat goed kunt vertalen, want zeg nou zelf, kippenmaag spreekt niet tot de verbeelding.

Belangrijk bij insecten is dat ze lekker zijn, geen extra water gebruiken, dus de voetafdruk van zo’n eiwitbommetje is zeer klein. Hierover meer in mijn volgende blog. Eet smakelijk!

DSCI9152