Gasverbruik verminderen. Nieuw doel voor 2017

Jack

De herfst lijkt nu meteorologisch voor dit jaar echt naar het einde te gaan. En de winter komt meer dichterbij. Buiten wordt het alsmaar kouder. Dit jaar hebben we ook al een aantal diepgevroren nachten gehad. De maanden zijn in volle gang waarbij we hulp nodig hebben van systemen om de binnenkant van het huis te verwarmen. Ofwel de kachel zetten we steeds vaker aan.

Ons huis

Minister van Ekonomische zake

Minister van Ekonomische zaken

Wij gebruiken gas om ons huis te verwarmen. Ons huis is in de jaren ’74-76 gebouwd. En toen werden de huizen niet geïsoleerd, men maakte zich ook geen zorgen over het gasverbruik zoals we dat nu doen. In begin jaren 70 lag de gasprijs nog op een dubbeltje (4,5 eurocent) per kuub. De minister van Ekonomische Zaken, dhr Lubbers, besloot daarom in 1974 de lage gasprijs te koppelen aan de olieprijs. Met als gevolg dat 5 jaar later de prijs met 150 procent is gestegen. (23 cent = 10,45 eurocent). De staat ging van de bodemschatten ook van profiteren omdat zij de eigenaar is. Vandaag de dag is gasprijs 60 eurocent per kuub, waarvan 36 cent aan BTW en energiebelasting.

Ons verbruik

Bij ons thuis hebben we een gasverbruik per jaar van 2080 kuub. Dit kost zo’n 63 cent per kuub. In totaal betalen we 1310 euro per jaar. Totaal in deze wintermaanden verbruiken wij zo’n 60 -65 procent van het totale gasverbruik. Ofwel in een paar maanden tikken we zo’n 1000 euro weg!

We willen dan ook af van ons gasmisbruik.

We willen dan ook af van ons gasmisbruik.

Ondanks de maatregelingen

Ergens frustrerend; In de afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in energiebesparende maatregelingen.

  • Bij de koop van de woning hebben we ons dak geïsoleerd. Dit is goed gebeurd ( zelf gedaan uiteraard) in de winter kun je zien dat de sneeuw op het dak blijft liggen
  • De ketel hebben we laten vervangen voor een Remeha Calenta CW5 met warmte terug winning.
  • De laatste enkele beglazen raampjes vervangen doordubbele beglazing
  • 4 jaar geleden hebben we zonnepanelen op de zuidkant van het dak laten leggen
  • Vervolgens met subsidie, spouw- en vloerisloatie aangebracht en een zonneboiler geïnstalleerd
  • Dit jaar hebben we op de noordkant van het dak ook zonnepanelen geïnstalleerd

Overigens, met de laatste maatregel produceren we in totaal meer stroom dan dat we verbruiken. Zo’n 500 kwh per jaar. In 2011 was ons elektriciteitsverbruik 4760 kwh!

Bij de meeste energieleveranciers krijg je voor je overproductie slechts het energietarief zonder btw en energiebelasting. Dat is zo’n 0.06€ per kwh. Ik betaal overigens zo’n 0,18€ per kwh. 

Van de 18 cent gaat 6 cent naar het energiebedrijf. De rest naar de overheid als belasting.

4 jaar geleden

Vier jaar geleden zijn we begonnen met een voorschot van 253 Euro per maand. En nu 135 Euro per maand. Ik verwacht nog wel dat we nog 15 Euro gaan dalen n.a.v. de laatste investering. Ter vergelijking; Bij de kerstmaaltijd op school van onze kinderen sprak ik nog met twee vaders die ook bij ons in de straat wonen. Zij betalen meer dan 200 Euro per maand aan voorschot. Wetende dat gasprijs gestegen is en de elektriciteitsprijs alleen maar is gedaald, denk ik dat we met alle investeringen slechts 100 Euro per maand in de voorschot hebben bespaard.

Een warmtepomp

Om mijn laatste stap om een jaren 70 woning klimaat neutraal te maken, zou nu een

De uitleg komt in de eerste alinea onder het laatste kopje

De uitleg van dit grapje komt in de eerste alinea onder het kopje nieuw doel

investering in een warmtepomp zijn om mijn gasverbruik op 0 te krijgen. Gezien de hoogte van de investeringen verwacht ik dat we dit in twee etappes gaan doen. Echter voordat we dit gaan doen, wil ik eerst zeker weten of niet te veel warmte ontsnapt via wel gedeelte van de woning dan ook. In de standaard berekening van het vermogen van een warmtepomp is het verlies van warmte! In dat geval zou ik eerst een warmte camera willen gebruiken om mijn warmtelekken op te sporen.

Nieuw doel voor de Voetspot.

Mijn nieuw doel voor aankomend jaar voor de Voetspot is het verminderen van mijn gasverbruik. Het schijnt overigens, maar dat ga ik zeker in een toekomstige blog uitzoeken, dat Russisch gas anders ruikt dan Nederlands gas.

Ik raad jullie allemaal aan om vaart te zetten achter het verminderen van het gasverbruik. Als ik dit artikel mag geloven, dan hebben we nog maar voor 17 jaar aardgas. Kijkend naar de marktwerking: Hoe schaarser het product hoe hoger de prijs, verwacht ik dat de prijs van gas zeker gaat stijgen!

Voor de mensen die nog niet zijn begonnen, lees mijn volgende blog over de warmtecamera en mijn eerste advies: zorg voor een goede dakisolatie. Immers warmte stijgt en het dak is boven je zolder……

Tegeltjes wijsheid

Tegeltjes wijsheid