Gas los…hogere gedragswiskunde

Jack

Een ding weet ik zeker. Ik wil van het gas ‘los’. Voor een woning gebouwd in de jaren 70 is dat een heuse uitdaging. Allerlei vragen doemen op. Waar moet ik beginnen? Tegen welke prijs wil ik dat? Wil ik investeren? En hoeveel? Ga ik kijken naar terugverdientijd? Of niet? En wat win ik er op?

Terugverdientijd

Een component wat ik vaker hoor als het gaat om energiebesparende maatregelingen. Terugverdientijd. Best gek eigenlijk. Voornamelijk als je ‘investeert’ in duurzame energie. Een van de zwaar wegende verkoopargument is de terugverdientijd. Als je investeert in andere goederen, praat je er niet eens over. Stel je koopt een auto of keuken, kijk je dan ook naar terugverdientijd? Nee hè? Of een woning? Ik leg drie ton neer voor een woning, dat doe ik alleen als ik het binnen 15 jaar heb terugverdiend. Klinkt best gek. Of kleiner nog, ik koop een staafmixer. Dat doe ik alleen als ik een terugverdientijd heb dan minder dan 20 jaar. Is het meer dan 20 jaar, dan laat maar zitten.

………Dat doet toch niemand…..

Onze staafmixer ligt liever op de grond

Hogere gedragswiskunde

Hoe zit dat eigenlijk, zit er een psychologische formule achter? Een aanschaf is X, de

Tegeltjeswijsheid

prijs is Y de terugverdientijd is Z het motief om te kopen is A. Hoe hoger hoger Y Hoe hoger A?

Toegegeven, de aanbieders van zonnepanelen of -boilers hebben het vaak ook over een investering. Een connotatie met terugverdienen is dan snel gemaakt. Immers een investering doe je alleen als je er op gaat verdienen. Stel wanneer de investering in 7 jaar of minder terugverdiend is, dan is de kans groot dat we een investering doen. Is het meer dan 7 jaar, dan neemt de investeringskans af. Dit is bewezen gedragswiskunde. Als we zeggen dat de investering van een nieuwe auto in 9 jaar terug is verdiend. Dan zijn we ook minder snel geneigd om een nieuwe auto te kopen dan als het om een terugverdientijd van 6 jaar gaat.

Ander motief

Zou het niet anders uitpakken als we niet meer hebben over investeringen maar over iets heel anders? Verantwoordelijkheid nemen of zoiets? Of per zonnepaneel kopen we een CO2 uitstoot neutrale certificaat/aflaat, waarmee we onze welbekende ecologische voetafdruk kunnen verlagen?

Of per m2 spouwmuur installatie kopen we 1 procent van onze afdruk af? Voor een gezin die een woonboerderij opknappen, die kunnen (dan weer wel) enorme aflaat punten behalen en doorverkopen aan gezinnen die een jaren ’70 woning bewonen. Ik zou er graag met een paar mensen een brainstormsessie willen vullen.

Hoge calorische waarde

Het verwarming van je woning door gas is overigens op meerder fronten best handig. Allereerst om water te verwarmen voor je woning, is het het goedkoper met gas te doen dan met elektriciteit. Het heeft een hogere calorische waarde. Op internet zijn verschillende formules te vinden die dat beamen. De vergelijking wat men maakt is op basis van het verwarmen van 1 liter water.

Daarnaast is het van alle grondstoffen (wat je uit de grond haalt) de schoonste

Pellets voor de pelletkachel

brandstof. De CO2 uitstoot is vele malen lager dan bijvoorbeeld kolen of olie. Maar ook zeker schoner dan bio brandstof, zoals geperst hout of pellets. Vergeleken met dit laatste, wanneer je gas verbrandt, bereik je een hogere temperatuur.

CO2 uitstoot bij de fabricage

Wat we eigenlijk vergeten is dat ook het fabriceren van gas (opsporen, produceren, reinigen, transporteren, op druk brengen en opslaan van aardgas) ook een co2 uitstoot kent. 2,2kg CO2 per m3 aardgas. Omgerekend is dat 20 procent. Nb voor Biomassa is dat 10 procent.

Eerst nog even mijn afrekening

De laatste energie afrekening laat ons weten dat we 1900 kuub gas hebben gekocht bij Noordelijk Lokaal Duurzaam,

even een reclame momentje: lieve mensen, als je wil dat energie baten weer terugvloeien naar je eigen dorp of stad, ipv de zakken vullen van de rijke stinkers die al genoeg geld hebben, neem bij deze club de energie af. Overstappen gaat echt zonder problemen (das echt ouderwets wanneer je denkt dat dit gebeurd). De winsten worden verdeeld onder lokale energiecoöperaties, die geen winstoogmerk hebben, maar wel duurzame investeringen doen!

1900 kub gas betekent dus 4180 kg Co2. En dan heb ik het nog niet over de verbranding. Daar komt dan ook nog 1.8 kg per m3 bij. Totaal zit ik dan op 7600 kg aan CO2.

Slik…… Dat slik ik niet zomaar weg.

Gedeeld door 4 (waarvan 2 kinderen) = 1900 kg. Ofwel 380 zakken aardappels. Eerlijk gezegd slik ik dat ook niet weg.

In voetsporttermen

Of, en dat is waar we met de voetspot mee bezig houden, ik plant 7600 : 21 = 362 bomen om mijn CO2 uitstoot te compenseren. Om dus de laatste vraag in mijn inleiding dan toch maar te beantwoorden, wat win ik erop: Door steeds maar weer bewust te zijn van het gasverbruik, mijn gedrag erop aan te passen en mijn ‘investeringen’ te doen, hoef ik minder hectare aan bomen te planten om de CO2 uitstoot te compenseren.

co2 uitstoot bij fabricage