Feestdagen met een kleine voetafdruk

De Voetspot

De feestdagen komen er weer aan, en langzamerhand raakt bijna iedereen weer in de ban van lichtjes, lekker en veel eten, warm bij de kachel zitten en kado’s uitwisselen. Daar houden de bloggers van de Voetspot ook ontzettend veel van, en zij proberen al deze dingen ook nog eens zo duurzaam mogelijk te doen. In dit blog beantwoorden zij veelgehoorde vragen over feestdagen met een kleine voetafdruk; waar kan ik lokaal vlees voor mijn kerstdiner halen? Wat geef en vraag je kado als je afvalloos wilt leven? Hoe maak ik een feestmaal met alleen maar groenten uit de buurt, en wordt het dan wel lekker?

Voor de antwoorden op deze vragen en meer, scroll snel verder!

Sinterklaassintafdruk

Chocoladeletters
Voor het maken van chocola is veel nodig. Veel water en veel vervoerskosten, omdat cacaobonen nou eenmaal niet in Nederland groeien en dan worden de cacaoboeren soms ook nog eens niet eerlijk betaald. Nederland is echter gék op chocola (5 kilo per persoon per jaar!) en helemaal met de feestdagen. Wil je een goede, eerlijke en overheerlijke chocoladeletter? Er zijn gelukkig al veel fairtrade chocoladeletters te vinden (van Tony ChocolonelyFairtrade of letters van de Aldi of Albert Heijn met het UTZ certificaat). Wat ook kan; maak je eigen chocola zoals Voetspot blogger Ageda dat doet (Ageda: “iedereen vindt het lekker!”)

Groene Sint geeft kado’s die blijven
Het kan erg verleidelijk zijn – vooral met een klein budget – veel goedkope kadootjes kopen, zodat het lijkt alsof je toch veel weggeeft. Of één groot ding, waarvan je (door het bedrag wat je ervoor moet neerleggen) ook wel weet dat het niet lang zal mee gaan. De echte Sint geeft liever kado’s die lang meegaan dan een kado wat na één keer gebruiken al stuk in de hoek ligt. Wij weten zeker dat hij dat van zijn hulp-Sinten ook zou willen. Daarom voor de gemiddelde hulp-Sinterklaas, een paar praktische, creatieve en slimme tips voor duurzame kado’s:

 • Kaartjes voor evenementen als een musical, een sportwedstrijd of een workshop leveren leuke herinneringen op.
 • Speelgoed van natuurlijke materialen kunnen makkelijk gerecycled worden en is voor een kind vaak net zo leuk als een plastic variant. Daarnaast zal het door de goede materialen langer meegaan. Kijk eens bij Wereldwinkels binnen of op online shops zoals http://www.opzijnplek.nl/.
 • Vermijd speelgoed dat werkt op batterijen. Batterijen gaan leeg, de lol is er af, en het ligt eeuwig op een plank.
 • Laat de Sint snuffelen in kringloopwinkels.
 • Een variatie op lootjes trekken: een kadootjes uitwisselingsgroep.

Pepernoten & snacks
Ze zijn o zo lekker en je blijft maar door eten! Daarom is een gezonder recept voor pepernoten misschien eens het proberen waard.

Inpakken
Kranten, bewaard kadopapier, maar ook pagina’s van oude boeken of oude wegenkaarten kunnen als een geweldig alternatief voor kadopapier worden gebruikt. Door het hergebruiken van deze materialen bespaar je ontzettend veel afval.

Wil je meer tips?
Kijk dan op de website van Bewust Verbruiken. Leuke kado’s voor onder de 5 euro? De Groene Meisjes hebben ook wat Sinterklaas tips gegeven.

 

Kerstkerstvoet

Kerstboom
Bij kerst hoort voor veel mensen de kerstboom, maar steeds meer mensen vragen zich af wat nu beter is; een echte boom of een kunstboom. Een kunstboom is van plastic en is dat nou niet wat iedereen probeert te voorkomen? En een echte boom zet je aan het eind van de feestdagen weer aan de straat en moet worden verwerkt. Plus, niet iedereen zit te wachten op naalden in huis. Wat is nu het beste?
Als je voor een echte boom gaat, neem dan altijd een boom met xmastree-hardcovereditionkluit en plaats hem in je achtertuin voor de rest van het jaar. Hierdoor heb je jaren en jaren plezier van je eigen boom. Als je geen tuin hebt, kun je ook de nieuwste trend volgen; een kerstboom huren. Na de kerstperiode wordt de boom weer opgehaald en staat hij de rest van het jaar fijn in de grond. Kies je wel een kunstboom, zorg dan dat hij van goede kwaliteit is en jaren mee kan, sommige kunstbomen gaan generaties lang mee! En ben je een beetje creatief? Dan kun je van allerlei andere materialen wel een kerstboom maken.

 

 

Lampjes
Duurzame kerstverlichting is wellicht duurder dan de 12278865_10207909111035648_7650417817660990077_nstandaard kerstverlichting, maar je bespaart energie en dus ook geld. Bovendien gaan led-lampjes meestal langer mee dan gloeilampjes.

Onnodig energieverbruik vermijden
Haal bij kerstverlichting met een transformator de stekker uit het stopcontact of plaats een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact (een transformator verbruikt namelijk ook stroom als de kerstverlichting niet aanstaat). Maak gebruik van een timer. Hiermee kun je instellen op welk tijdstippen de kerstverlichting aan en uit moet gaan.

Kerstdiner
Een kerstdiner met een kleine voetafdruk kan verschillende vormen aannemen. De belangrijkste aandachtspunten zijn; weinig vlees, lokale producten en groenten en fruit uit het seizoen. Hieronder wat links en recepten:
 • De maaltijd van de toekomst bevat minder vlees, meer Screen-Shot-2015-11-02-at-10.37.56peulvruchten en meer groenten. Hier kun jij als voorloper natuurlijk al mee beginnen tijdens deze kerst.
 • Groente en fruit is het lekkerst en het verst als het van het seizoen is. Daarnaast zijn er veel bedrijven in de buurt die zelf groente verbouwen en verkopen. Weinig vervoer verlaagt de voetafdruk. Kijk voor een lokaal groente- en fruit bedrijf eens op de website van Van Eigen Erf. Heb je of weet je zelf een bedrijf in de buurt wat ook eigenverbouwde groente en fruit verkoopt? De Voetspot verzameld zulke Foodspots, dus stuur ze dan vooral aan ons door via communicatie@nmfdrenthe.nl.
 • Voor lokaal vlees kan een snelle zoektocht op internet al snel een paar adressen opleveren. Er zijn steeds meer bedrijven die vlees verkopen van dieren die in de buurt in de wei hebben gestaan en weinig tot geen antibiotica hebben gehad. Voorbeelden hiervan zijn Natuur-vlees in Stieltjeskanaal, Drents weidevlees in Anloo en Schotse Hooglanders in Opende. Wil je wild op het menu? Dan is de Wilde Slager in Groningen een goed adres voor lokaal en seizoensgebonden wild.
 • Naast vlees zijn er ook ontzettend veel lekkere vleesvervangers te vinden, dus voor de avontuurlijke kerstchef; ga de uitdaging aan en probeer het eens uit!
 • Bier en wijn van dichtbij is fijn. Blogger Ageda heeft pas Drentse biertjes getest. Misschien durf je je wel te wagen aan een echt Drents wijntje, of anders een biologische wijn van de buurtsuper.
 • Stoffen servetten kunnen gewassen worden en keer op keer opnieuw gebruikt. Beter dan de papieren variant dus. Wil je ze nog in een mooi kerstig vormpje vouwen? Probeer dit maar eens uit. 

Blogger Leah heeft een tijdje terug al een heel speciaal kerstmenu opgesteld voor haar kerstdagen; lees het hier voor extra inspiratie.

Feestkleding
Tijdens de feestdagen wil iedereen er natuurlijk op z’n mooist uit zien. Pak het deze feestdagen eens anders aan: kijk in tweedehandskleding winkels (bijvoorbeeld de Verkoopfabriek in Assen of Stardust in Groningen) of ruil met vrienden. Zo bespaar je kosten, grondstoffen en kastruimte!

Natuurlijk staan wij open voor meer tips voor feestdagen met een kleine voetafdruk, dus als je zelf nog leuke tips hebt kun je ze altijd posten op onze Facebook, of ze mailen naar communicatie@nmfdrenthe.nl.

 

Van alle Voetspot bloggers:
Fijne feestdagen en een gelukkig 2016!