Evaluatie

Jack

Het is december. Tijd om de balans op te maken. Keihard gewerkt dit jaar. Op mijn betaald werk bij de bank. Het onbetaald werk bij onze energiecoöperatie en de vier andere vrijwilligers baantjes. Het gezin natuurlijk en uiteraard de moestuin. Al dat gezwoeg, geknip, gegraaf, gevloek en geoogst. Alhoewel de oogst tegenviel; ik had wat tijd te kort en er helaas bewust voor gekozen geen mest toe te voegen (dat doe ik dus nooit weer). En gekook.

Even doorkoken en geen rimpels meer te zien

Even doorkoken en geen rimpels meer te zien

 

Gisteren nog. Een emmer vol met bejaarde en bijna demente gerimpelde appels toch nog even 14 potten appelmoes gemaakt. Allerlei soorten appels. Hand en moesappels. 

 

 

Feest
December. Tijd voor feest. Dat moet gevierd worden. En dat doen we met….. suikergoed. Het begon al op 11 november. Mijn kinderen hebben nog steeds hun buit op voorraad. Dan eind november. Die schoenen die maar gevuld worden door kleurlingen met nog meer suikergoed. En zodra zij weg zijn… de Suikerheilige Kerstdagen met de kransjes en Oud en Nieuw met de gesuikerde koolhydraat rijke bollen. Gelukkig kunnen wij met ons gezin de suikerperiode met nog een week rekken. Onze dochter die op 3 januari geboren is, moet natuurlijk ook suikerrijk haar verjaardag kunnen vieren. Als het zondag 7 januari is. Dan eindigt, hoop ik, onze suikerperiode.

Moe
Wel wat tegenstrijdig dit allemaal, nietwaar? Een jaar keihard werken, en dan mijn lijf en die van mijn kinderen, vermoeien met suikers. suikerVermoeien omdat ik weer eens ervaren heb hoe moe ik van teveel suiker wordt. Volgens mij was het strooigoed waar ik me helemaal stuk aan heb gegeten. Zo fanatiek. Gelukkig ben ik geen betaalde sporter. Verslavend lekker…… en weet je wat er gebeurde? Ik was me toch een partij moe! Ik kon niets meer gedaan krijgen. ’s Avonds ben ik zelfs rond half negen naar bed gegaan. Stom hè…? En ik weet wel beter. Suiker heeft geen enkele toegevoegde waarde voor ons lijf. Kijk maar eens naar dit tabel. Zie je al die nulletjes? En toch zit het in elke verpakking in de supermarkt. Het meest overtuigende artikel wat ik ooit gelezen heb stond op Youtube. Suiker; de Bittere waarheid. Je hebt het binnen anderhalf uur uit. Ga er maar eens voor zitten.

Nog meer bewijs
Ow nog een artikel, via Earth Matters. Een Nederlandse club uit Haren. Fans over de hele wereld! Ze zitten daar in de Biotoop. Zij publiceerde in mei dit jaar ook een artikel over fructose. Dat ging best diep. Dat goedje zit niet alleen in frisdranken, maar ook in sappen en dus fruit. Ik hoor je zeggen,fruit?? Ja fruit. Als je het artikel leest, wordt er een vergelijking gemaakt met alcohol. Ook zo lekker. Maar ja, niet zo handig voor je lever! Ik kan me nog eens een rapportage herinneren van, ik meen Haïti, die mensen hebben het niet zo ruim aldaar. Er was een filmshot van een omaatje en haar man met een gezellige tokkie buik. Ja, zegt ze als ze naar zijn rondingen wijst, dat komt van al die mango’s die hij eet!

Dat moet anders
Zoals je leest weet ik het donders goed. Suiker is echt slecht voor de mens. Ik werk keihard het hele jaar door aan gezonde biologische onbespoten groenten en fruit, door te tuinieren of te shoppen bij het Ekohuis. En dan toch, toch nog anderhalve maand de fout in gaan. Bij deze: Mea culpa, ik ben schuldig aan de verslavende werking van suikers. Ik kan dit niet alleen. Ik heb hulp nodig.

Dat moet echt anders volgend jaar. Immers; wat is er belangrijker dan je gezondheid? Sowieso minder suiker. Moeilijke taak: De kinderen zijn er wel gek op. En mijn vrouw is er ook gek op. Althans om het te kopen voor mijn kinderen. Meer bladgroen eten, maar ja daar lusten de kinderen dan alleen maar pap van.
stevia-plant-leaves-e1409391431995Stevia plant? Zal ik daar mijn border mee vol planten? De groene zoetstof zonder fructose? Is dat de oplossing voor mijn probleem? Een plant waarvan de bladeren een dubbele werking hebben: Bladgroen voor in de hutspot en een zoetmaker voor de slachtoffers van de voedingsindustrie. Maar ja, hoe dan? Elke week de kinderen een steviaschotel voorzetten? Gestampte hutspot met stevia. Tajine met stevia. Chocoladeletter met stevia. Stevia bonbons. Latte machiato met een blaadje stevia? Eigenlijk best wel erg. We zijn zo gewend aan al die gesuikerde producten dat ik concessie met mijn eetpatroon ga doen richting de voedings/suikerindustrie.

En toch meer aardappels
Aaaaach waarom ook niet. Gewoon proberen. Plek genoeg in mijn tuin. Een vierkante meter Stevia plant. Zo mijn eerste goede voornemen van het jaar. Om de tuin te onderhouden ga ik ook meer boontjes in de tuin plaatsen. Stokbonen. Liefst een paar rijen van die enorme bossages stikstofbinders. Goed voor de grond en goed voor de groeten die ik er het jaar erop ga verbouwen. En natuurlijk zitten de bonen vol met vitaminen. A t/m Z. Bam! Wel even verhitten voordat je ze eet. Teveel lectines in je lijf is niet goed. Als die er uit zijn, floreren je darmen er wel bij!
En dan toch ook mest. Dan pas de aardappels. Trouwens afgelopen jaar een een proef gedraaid met aardappels in emmers. Veel te laat gepoot. Maar toch, er kwamen best veel kleintjes aan. Dat was wel zeer veelbelovend! Volgend jaar vroeger beginnen met een late aardappelsoort. Alvast excuses aan het Ekohuis: Ik ga komend jaar kilo’s aardappels verbouwen.