Ervaringen in India
DickWaarom mensen in India zo’n kleine voetafdruk hebben.
O,o wat hebben we ons vermaakt in India. Ik was daar om blinden te begeleiden. Nu begrijp ik, dat veel lezers vraagtekens zetten. Blinden kunnen toch niets zien? Dan is mijn opmerking direct: “Welke handicap je ook hebt, reizen kan iedereen, op eigen niveau”. Als je een zintuig mist, betekent dat niet dat je als een kluizenaar binnen moet blijven. NEE. Blinden zien meer dan ik als ziende, EN onthouden VEEL beter wat ik hun overdag heb verteld. Mijn dagboek maakte ik meestal s’avonds door de blinde te vragen wat we die dag allemaal hadden meegemaakt. Hij/zij vertelde dan alles, en ik schreef op.
Zomaar het hotel uitlopen en wandelen in New Delhi, gaat eigenlijk niet. Je hebt een deel van de straat waar mensen met auto’s rijden, met brommers, riksjas en fietsen met karren, etc. Lekker kriskras door elkaar. Het deel van de straat waar dat niet gebeurd, is bezaait met groentekarren, stilstaande auto’s, en brommers. Het deel naast de huizen bestaat uit hoge stoepen, of open riolen. Dus echt leuk wandelen, vergeet het maar!
In bijvoorbeeld steden in Thailand, zou je hetzelfde kunnen zien, echter één ding valt heel erg op: er ligt nergens (bijna nergens) vlees op de karren. Alleen groentes, waar aardappelen ook bij horen, fruit en kruiden, heel veel kruiden. Vlees eten Indiërs niet. Althans de Indiërs die niet door het westen zijn beïnvloed. Ook in de restaurants zien we menukaarten, die voor 80% uit vegetarische menu’s bestaan. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. Dit is volgens mij de eerste reden waarom Indiërs de kleinste voetafdruk van alle volken op aarde hebben. De koe is heilig voor de hindoes.
De tweede reden is, dat er heel veel Indiërs zijn, die hun eigen producten verbouwen. Dus geen enkel extra vervoer nodig hebben, om aan eten te komen. Hun peulvruchten, graan, groenten en aardappelen groeien het hele jaar door op hun eigen stukje land. De kippen leggen de eieren en eten naast de varkens alles op. Soms loopt er één koe rond, voor de melk, maar de heilige koeien lopen overal, zelfs midden op de snelweg. De koeien blijken zo slim, dat ze ’s avonds gewoon terug komen bij de rechtmatige eigenaar, zonder dat de boer er iets voor hoeft te doen. Al wandelend kwamen we eens bij zo’n boer terecht. We werden direct uitgenodigd, kregen wortels aangeboden en op hun binnenplaats kregen we thee. De volgend morgen waren er onder onze groep wel mensen die last hadden van buikloop. De wortels waren gewassen, met water waar wij Nederlanders dus niet tegen kunnen.
Daarnaast zijn de Indiërs wel bezig met de ‘pollution’, de luchtvervuiling. Hoewel New Delhi één van de meest vervuilende stad is, met veel smog vorming, zie je toch vaak wel dit soort borden hangen, die de aandacht trekken. Als er langs de weg plastic o.i.d. blijft liggen wordt dat ’s avonds bij elkaar geharkt en verbrand. Kortom, India heeft een kleine voetafdruk, maar die wordt eigenlijk alleen bepaald door de eetgewoontes en de hergebruik
van vervoersmiddelen en elektronica en niet door verkeer vervoer zelf en omgaan met (plastic) afval.