Energiezuinig koken

Lilla

Op de agenda van dit jaar staat een middelgrote verbouwing van ons huis. Één van de ruimtes die hierbij grondig op de schop zal gaan is de keuken. Gezien we uiteindelijk af willen van het gebruik van fossiele grondstoffen zoals gas, heb ik onderzocht welke andere mogelijkheden zijn er voor koken in de keuken. In een volgende post zal ik ook nog ingaan op alternatieven voor verwarming en warme water (waarbij vaak standaard gas als grondstof wordt gebruikt).

Maar eerst. Waarom wil ik van gas af? Aardgas is een fossiele brandstof dat bestaat uit methaan. Een brandstof dat steeds meer uitgeput raakt en daarnaast ook niet bepaald milieuvriendelijk is. Als inwoner van provincie Groningen maak ik van dichtbij mee wat de gaswinning in onze provincie voor schade en ellende veroorzaakt. Onze tegenbeweging is het kijken hoe we van het gas net af kunnen.

Vanwege de schaarsheid van gas wordt er de komende jaren een flinke prijs stijging van gas verwacht. Daarentegen wordt elektriciteit veel meer op een duurzame manier verkregen (denk aan windenergie, steeds efficiëntere zonnepanelen, etc) en is de verwachting dat de prijs van elektriciteit juist zal dalen. Een slim idee dus om alvast na te denken over switchen!

Oke, geen gas kookplaat meer dus voor in de keuken. Dan blijven er twee vormen over namelijk keramisch en inductie. Ik dacht eigenlijk dat dit twee benamingen waren voor hetzelfde maar nu weet ik dat dit twee verschillende dingen zijn. Een keramisch kookplaat wordt verwarmd door metalen spiralen welke door elektriciteit worden verwarmd. Als je de kookplaat aanzet zie je spiralen ook gloeien. Bij inductie wordt een andere techniek gebruikt en wordt niet de plaat maar de pan zelf verwarmd. De inductie kookplaat is dan ook “zo” weer afgekoeld.

Voor beide soorten moet een aparte elektriciteitsgroep aangelegd worden in de meterkast om veilig te kunnen koken en dient er in de keuken een Perilex-aansluiting te worden gemonteerd. Dat is een stekkersysteem waar apparaten met een hoog vermogen veilig op aangesloten kunnen worden. Veel dieper dan dit ga ik daar verder niet op in, want natuurkunde was nooit mijn lievelingsvak op school. 😉 Voor de leuk een plaatje hoe deze eruit ziet:

Tot zover had ik nog steeds geen idee wat beter was: keramisch of inductie? Ik vond een filmpje wat heel duidelijk het verschil laat zien tussen alle drie: gas, keramisch en inductie.

De belangrijkste voordelen van inductie ten opzichte van gas en keramisch zijn:

  • het heeft grootste rendement namelijk rond de 80-90%
  • is het snelst op de juiste temperatuur
  • zeer nauw temperatuurbeheersing mogelijk
  • de kookplaat koelt het snelst af
  • verbruikt het minste kW
  • hygiënisch en makkelijk schoon te makenEen puntje van aandacht is natuurlijk de pannen. Deze moeten geschikt zijn voor inductie. Gelukkig heeft manlief eerder in een prima pannenset geïnvesteerd die inderdaad óók op inductie gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn gietijzeren pannen ook geschikt voor inductie! Mooi want daar heb ik een paar van in huis.

Zijn we dan helemaal af van het gebruik van gas? Helaas niet. We hebben nog steeds een auto dat op fossiele brandstoffen rijdt en schaffen regelmatig producten (bijvoorbeeld voedingsmiddelen) aan die vervoerd en geproduceerd worden met behulp van fossiele brandstoffen. Het einde is nog niet in zicht, maar een eerste stap is wel gezet!