Eeuwige moes

Jack

GMO

zelfmoordzaadje

Tegeltjeswijsheid

Zelfmoordzaadje, een passende term term in deze bizarre tijd van aanslagen op onze aarde. De DNA van zaden zijn door zadenfabrieken (de meest bekende is Monsanto) zo gemanipuleerd dat het gewas na 1 keer bloeien zichzelf vernietigd. Steeds meer raken dergelijke groenten ingeburgerd. De schappen liggen er vol mee. Ik weet niet precies hoeveel, dat is voor de beeldvorming wel eens interessant om te onderzoeken. Er zijn veel negatieve kanten aan het verhaal van de GMO (Genetic Modified Organism), wellicht eens goed om het in mijn Jip- en Janneke taal uit te leggen. Dit voor later.

Vaste groentegewassen

Om de consumptie van GMO tegen te gaan, probeer ik mijn moestuin ‘vaste groentegewassen’ te kweken. Groenten die enigszins winterhard zijn en (dus) vooral meerjarig. Voordat we een huis kochten, droomde ik er al over dat ik een onderhoudsarme pluktuin zou hebben. Het scheelt je tijd en geld nietwaar? En ook nog je gezondheid! Omdat ik teveel tegelijkertijd wil -ik heb moeite met het maken van keuzes- is het de eerste drie jaar niet echt goed gelukt om mijn ‘droomtuin’ van de grond te krijgen. Vreeken’s zaden heeft aan mij een goede klant gehad. Voor tientallen euro’s heb ik allerlei zakjes zaad gekocht. Helaas hebben de meeste gewassen door allerlei oorzaken het niet overleefd…… Behalve de eeuwige moes.

Ruud Walrecht

Dit doet me denken aan Ruud Walrecht. Deze man teelde op zijn oerakker honderden met uitsterven bedreigde gewassen. Waaronder ook de eeuwige moes. Kijk ook deze uitzending eens. Duurt vijftig minuten en het geeft je een inzicht in Ruud zijn strijd. http://www.npo.nl/holland-doc/23-05-2009/NPS_1132482 De genetische rijkdom van deze groentegewassen is van levensbelang voor onze toekomstige voedselvoorziening. Helaas is hij in 2009 naar Zweden verhuisd en is via Google alleen nog maar op Zweedse pagina’s te vinden.

Eeuwig

eeuwige moes

Eeuwige moes

Mijn eigen Eeuwige moes heb na twee mislukte seizoenen kunnen zaaien en ruim kunnen oogsten. De zaadjes heb ik via Vreeken’s zaden in Dordrecht
gekocht. Duizendkop, Splijtkool, Splijtmoes, of Stekkerkool wordt het ook wel genoemd. Alle namen passen prima bij deze kool. Eeuwig, omdat ze al sinds de Romeinse tijd al gebruikt worden. Sinds laatste decennia zijn ze richting de vergeten groeten geschoven. Gelukkig komen ze de laatste jaren weer mondjesmaat terug op het menu.

Duizendkop

Duizendkop, omdat, denk ik, de kool dan wel verschrikkelijk veel eetbare bladeren produceert, dan wel duizenden zaden aanmaakt. Alle planten die ik vorig jaar heb uitgepoot, hebben allemaal heel veel zaden geproduceerd! Ik zou de gemeente eens moeten vragen of ik dit ergens in het wild zou kunnen uitzaaien. Goed voor mens en dier. Het enige nadeel van een koolplant is dat zekere rupsen erg dol op zijn. Dit zou ook weer ander fauna moeten aantrekken, zoals vogels, alleen dit heb ik niet in mijn moestuin willen uittesten.

Splijtkool

Mijns inziens verdient hij deze naam omdat je er het hele jaar van kunt oogsten. Je kunt er een aantal bladeren van afhalen. Ik zou hem niet helemaal kaal plukken. Waarschijnlijk zal de plant het niet overleven. Alhoewel, omdat er een stuk of 15 planten in de tuin staan, zou ik de proef op de som kunnen nemen. Overigens dit is een plant die ook vermeerderd kan worden door een stengel te splijten en in de grond planten. Als het erg gaat vriezen, dan ben je de plant kwijt. Je zou hem dan moeten inpakken. Iets voor mijn to do lijstje: Stro halen voor de winter.

Recept

De eeuwige moes wordt ook wel de moeder der kolen genoemd. Je herkent ook wel alle andere kolen erin. Het blad van de Bloemkool.Ik herken de Bloemkool erin, Broccoli en ook de Boerenkool. Het zijn de bladeren die je eet. Je kunt ze fijn snijden en gebruiken voor bijvoorbeeld een stamppot of een groente taart. De smaak van de boerenkool maar ook de witte kool herken ik er in terug.

kool

Plaatje van internet

Wat wel heel leuk is om te maken zijn gehaktrolletjes. Of tofu rolletjes. De bladen zijn zo groot dat je er een frikadel (indisch) van kunt maken Je maakt een vulling van gehakt/tofu wat noten uitje/knoflook/pepertje specerijen en rolt dit in een blad. (Mocht het blad stuk gaan, dan kun je ze het even in kokend water laten weken.) Prikkertje er in en dan aanbraden in een pan met boter. Of in de oven. Rijst erbij en mocht je een pepertje te veel in hebben verwekt, een glas melk voor het blussen (geen water!).