Eetbare wilde wortels en zaden
LeahIn de herfst en winter kun je verschillende eetbare wortels opgraven. Gedurende de zomer hebben zij zich klaar gemaakt voor de winter en zijn nu op hun best. Vol voedingsstoffen, eigenlijk voor zichzelf, maar wij kunnen ze ook goed gebruiken.
Wie teunisbloem in zijn tuin heeft, kan vast nog wel de uitgebloeide bloemstengels vinden. De zaden van teunisbloem zijn trouwens ook eetbaar. Niet perse smaakvol, je eet ze als gezonde toevoeging van je maaltijd. Het bevat gezonde stoffen, waaronder veel gamma linoleenzuur (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gamma-linoleenzuur).
Ik strooi ze bijvoorbeeld over de muesli of appelmoes, roer ze door de kwark of bak ze mee met brood, muffins of andere lekkernijen. Ook is het lekker om ze over de stamppot te strooien. Gezond en het ziet er vrolijk uit.
Rondom de uitgebloeide bloemstengels van de teunisbloem vind je nu de wortelrozetten van bladeren. Klaar om volgend jaar een bloemstengel te vormen en haar volksnaam ´nachtkaars´ eer aan te doen. De gele bloemen openen zich namelijk pas tegen de schemering. De wortelrozetten die zich dit jaar hebben gevormd (en dus nog niet hebben gebloeid) kun je uitgraven voor de wortels. ´Jambon vegetal´, ofwel ´vegetarische ham´, noemen ze de teunisbloemwortels in Frankrijk. Vanwege de smaak die aan ham doet denken en de lichtroze kleur. Roerbak ze met een ui, knoflook en boerenkool en je hebt een lekker wintergerecht.
Paardenbloemwortel kun je stoven of koken. Met een ui en spruiten of tamme kastanjes. Dat past heel goed bij elkaar. Maar je kunt er ook een verrukkelijke drank van maken. Geroosterd en gemalen staat het bekend als ´surrogaatkoffie.
Recept voor ´surrogaatkoffie´ van paardenbloemwortel
Graaf paardenbloemwortels op, maal ze fijn en rooster ze in de koekenpan of oven.
Andersom kan ook: eerst drogen, dan roosteren en malen.
Benodigdheden:
Paardenbloemwortels
Bereiding:
Schrob de paardenbloemwortels goed schoon, snijd ze in stukjes en maal ze in een keukenmachine tot ze de grootte hebben van gemalen koffie. Daarna rooster je het in een koekenpan. Blijf steeds omscheppen. Eerst klontert het vast aan de bodem, maar dit gaat vanzelf over als het uitdroogt. De surrogaatkoffie is klaar als het helemaal droog en koffiebruin is.
Als je veel paardenbloemwortels hebt kun je ze beter roosteren in de oven in plaats van in de koekenpan. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en rooster tot ze de donkerbruine kleur van koffie benaderen. Dit kan wel drie kwartier duren. Schep regelmatig om.
Gebruik één eetlepel geroosterde wortel voor een klein kopje.
Er zijn twee manieren om het te zetten. Zet het net als gewone koffie, door het in een koffiefilter te doen en te overgieten met kokend water. Of zet het als thee, door het in een theepot te doen, te laten trekken en dan door een theezeefje te gieten.