Eetbare wilde planten, aardperen en boterbonen

Leah

De afgelopen weken waren er nog veel eetbare wilde planten te plukken. Waar gemaaid is staat bij mij nog vrij jong zevenblad. In ieder geval jong genoeg om lekker van te oogsten voor de soep of een roerbakschotel. Even verderop staat paardenbloemblad, veldzuring, smalle weegbree, vogelmuur en duizendblad. De warme septembermaand werpt zijn vruchten af (of zijn groene bladeren, in dit geval) Ik heb ze gebruikt in salade, soep, omelet en stoofschotel. Hoe duurzaam kunnen groenten en kruiden zijn? De planten groeien overal om ons heen, ze maken geen voedselkilometers en hoeven geen bemesting of huisvesting in kassen. In mijn moestuin zou ik wel graag een kas willen, maar dat is een ander verhaal. Misschien voor volgend jaar….

20161027_115124

Wildplukoogst

Vorige week heb ik de eerste aardperen geoogst uit mijn moestuin geoogst. Net als het rooien van aardappels, vind ik het net schatgraven. Bij planten die boven de grond groeien zie je de hele ontwikkeling van klein naar groot. Maar bij wortels en knollen is het een hele verrassing wat je naar boven haalt.

Aardperen zien er misschien wat onhandelbaar uit, maar het is echt de moeite waard ze te leren kennen. Het valt echt wel mee met ze. Even goed schoonboenen met een borsteltje, de dikke plekken er af snijden en ze zijn klaar voor gebruik. Wil je ze snel en toch lekker klaarmaken? Snijd ze in plakjes, bak ze in olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Ik vind het een echte lekkernij. Maar ook uit de oven gegaard met stukken pompoen, zoete aardappel, pastinaak, olijfolie, tijm en rozemarijn zijn ze heerlijk.

aardperen

Aardperen

Tot slot de bonen, het is per slot van rekening nog het jaar van de boon. Van de zomer kwam ik musseneitjes tegen op een zadenbeurs. Geen eitjes van mussen, maar heerlijke kleine en dikke boontjes. Tot nu toe de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Onbegrijpelijk hoe ze ‘vergeten’ kunnen zijn. In de winkel vind je ze niet, maar mocht je ze ooit ergens tegenkomen op een zadenbeurs of bij vrienden, sla je slag.

Een andere boon, die je gelukkig nog wel in de winkel kan vinden, is de boterboon (of zijn kleinere broertje limaboon). Ik heb er een lekker romige soep mee gemaakt. Zonder zuivel, de bonen zorgen voor de romige smaak.

boterboon

Boterboon

Ingrediƫnten:
1 ui
1 teen knoflook
1 bakje kastanjechampignons
stukje knolselderij
1 eetl. kokosolie
1 theel. tijm
hand verse tuinkruiden
1 liter water
peper en zout naar smaak

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflook en snijd het in stukjes.
Snijd de champignons in plakjes en de knolselderij in blokjes.Verhit de kokosolie in een soeppan, fruit de ui. Bak dan de champignons, de knoflook en de knolselderij mee.
Voeg dan water, bonen, tijm en zout toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de pan van het vuur, voeg de tuinkruiden toe en pureer de soep met de staafmixer.
Breng verder op smaak met peper en zout.