Eetbare Voetspot, bonen en meer…

Leah

Een gevarieerd blog dit keer. Een kort verslag over de aanleg van de Eetbare Voetspot, mijn gewekte interesse voor bonen en een wildplukrecept voor een lekkere brandnetelpesto met look-zonder-look.

Aanleg Eetbare Voetspot

Aanleg Eetbare Voetspot

De Eetbare Voetspot krijgt vorm

Afgelopen zaterdag heb ik met een groep enthousaste vrijwilligers een start gemaakt met de aanleg van de Eetbare Voetspot. We hebben de grond bewerkt, paadjes gelegd en de eerste planten en struiken in de grond gezet. Dit alles onder het toeziend oog van een stralend zonnetje.

De eerste planten gaan de grond in.

De eerste planten gaan de grond in.

In april en in mei organiseren we nog een keer een vrijwilligersdag. We gaan dan eetbare wilde planten, eetbare bloemen en vergeten groenten zaaien. Wil je op een van deze dagen meedoen als vrijwilliger? Stuur dan een mail naar Leah Groeneweg, bloemenpad@gmail.com of kijk op wwww.bloemenpad.nl.

Een nieuwe uitdaging…

Mijn zoektocht naar bijzondere zaden en planten voor de Eetbare Voetspot en de media berichten (onder andere van mijn collega bloggers) over het jaar van de boon, hebben mijn interesse voor bonen en linzen doen opleven. Als kind al smulde ik van de chili ‘sin’ carne van mijn moeder en deze staat bij mij nog geregeld op tafel. Bruine bonen, mais, tomaten, paprika en lekker veel kruiden.

In verschillende kleuren...

In verschillende kleuren…

Rode linzensoep is ook nog steeds een van mijn favorieten. Lekker voedzame soep voor tussendoor en snel gemaakt. Een ui fruiten, rode linzen, een paar stengels bleekselderij, een pak gezeefde tomaten, kerrie, paprikapoeder en een liter bouillon erbij en na 20 minuten staat er een lekkere oranje soep op tafel. Of geel, of groen. En allemaal even lekker.

Maar er is meer mogelijk in bonenland. Op de zadenbeurs waar ik was werden bonen en linzen in allerlei soorten en maten aangeboden. Sommigen kende ik nog uit mijn moestuin van een paar jaar geleden. Zoals de pronkbonen, grote prachtig roze tot lila gekleurde bonen.

Ze zijn een lust voor het oog. Jammer genoeg verliezen ze hun kleur tijdens het koken, maar de smaak is er niet minder om! Probeer ze eens als salade. Kort koken en dan vermengen met feta, verse koriander, olijfolie en een scheutje citroensap.

Pronkbonen

Pronkbonen

Als je geen pronkbonen hebt, kan je verse snijbonen nemen. Snij ze in 1 cm grote stukken, kook ze kort en volg de beschrijving hierboven.

Heilige boontjes, kievitsbonen, Yin-Yang boontjes, pronkbonen. Allemaal tot de verbeelding sprekende namen. Mijn interesse is gewekt en een nieuwe uitdaging geboren. Ik wil meer weten van deze bonen en ga ze één voor één te ontdekken. Morgenavond staat reade krobbe op het menu, een oud gronings ras.

Rechts onder de reade krobbe.

Rechts onder de reade krobbe.

Brandnetelpesto met look-zonder-look

Heb je zin in een lekkere pesto? Probeer dan eens dit recept. De brandnetel steekt haar kopjes al weer flink boven de grond en look-zonder-look heb je de hele winter al kunnen vinden.

1 bos jonge brandneteltopjes
1 bosje jonge brandneteltopjes
1 bosje look-zonder-look
1 kopje zonnebloempitten
1 kopje pecorinokaas
flinke scheut olijfolie
snufje zout

Brandnetelpesto met look-zonder-look

Brandnetelpesto met look-zonder-look

Snijd de wildpluk fijn. Maal alle ingrediënten fijn in de vijzel of met de staafmixer tot het een dikke smeuïge massa is. Voeg eventueel meer olijfolie toe als het te dik is. Lekker op een stukje stokbrood, maar ook op een schijfje komkommer, een stukje paprika of een witlofblaadje.