Eetbare tuin voor de Voetspot

Leah

Wildplukken is ontzettend leuk, maar je moet wel weten wat je plukt. Het Duurzaamheidscentrum in Assen heeft een grote tuin in aanleg en samen met de NMF Drenthe, de gemeente Assen en Het Drentse Landschap mag ik daar een eetbare tuin aanleggen! De kans om eetbare wilde planten bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

eetbare tuin Assen

Nu nog kale strook….

De tuin is nu nog een kale lange strook, maar met hulp van vrijwilligers gaan wij deze strook omtoveren in vakken waar eetbare wilde planten, eetbare bloemen, vergeten groenten en vergeten bessen en vruchten groeien. Met informatieborden erbij, zodat je kunt lezen wat er groeit en kennis kunt opdoen over de mogelijkheden die de planten bieden. En ook: zodat je kunt ervaren dat eetbare wilde planten ook bij jou in de achtertuin kunnen groeien.

Gele kornoelje

Gele kornoelje

Zo kun je ook in een kleinere tuin een mooie vruchtdragende struik als gele kornoelje planten. Weer eens wat anders dan een buxus… De struik bloeit als een van de eerste in het voorjaar, waardoor de bijen er veel profijt van hebben. Als zij ontwaken uit hun winterslaap hebben zij gelijk behoefte aan nectardragende bloemen en bloesems. Ook wij kunnen de bloesems gebruiken, bijvoorbeeld om de salade mee te versieren. In het najaar zijn de rode vruchten een lekkernij. Zo uit het vuistje of verwerkt tot siroop, gelei of saus.

Ik ben nu de teksten voor de informatieborden aan het schrijven. Dat is ook voor mij leerzaam, omdat ik de planten vanuit een ander gezichtspunt moet bekijken. Wat maakt een algemeen voorkomende plant als vogelmuur zo speciaal? Wat zijn de leuke weetjes over de plant? En wat is een leuke vraag om aan kinderen te stellen? Tijdens mijn eetbare wilde planten wandelingen vertel ik al veel, maar om dit systematisch op te schrijven is een mooie uitdaging.

nl doet

NL Doet

Op zaterdag 12 maart is NL Doet, dan gaan we met een groep vrijwilligers de eerste aanzet maken tot de eetbare tuin. Wil je je ook als vrijwilliger aanmelden voor de eetbare tuin? Via de website van NL Doet kun je je aanmelden voor 12 maart. Als je op andere dagen betrokken wilt zijn bij de tuin kun je contact opnemen met mij. Mijn contactgegevens vind je mijn website www.bloemenpad.nl

Om je alvast een voorproefje te geven van de mogelijkheden van eetbare wilde planten, hier een lekker recept.

Bietenhummus

Veldzuringblaadjes
125 gr. gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt en een uur gekookt
200 gr. gekookte bieten
2 teentjes knoflook
1 theel. komijnpoeder
1 eetl. tahin
sap van 1 citroen
1 bosje wildplukkruiden, grof gesneden
peper en zout

Meng alle ingredi├źnten in een blender of met een staafmixer tot een smeu├»ge pasta. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe.

Lekker op een blaadje veldzuring, smalle weegbree of Oost Indische kers.

Bietenhummus

Bietenhummus