Een terugval: terug naar af

Jack

Meer dan een jaar geleden ben ik begonnen met de voetspot. Net als de bekendste grootgrutter ben ik met de kleintjes begonnen. Elke aankoop in de winkel ben ik gaan afwegen: heb ik dit echt nodig; is het een product van de voedingsindustrie; is het biologisch en is het lokaal. Ook in huis heb ik maatregels genomen. In de winter de temperatuur een halve graden lager gezet: van 18C naar 17,5C. Buiten staat mijn

allerlei groen

allerlei groen

kas staat nu ook vol met allerlei groen, zie ook de foto. Dat scheelt weer boodschappen. En natuurlijk mijn verticale trots van ongeveer twee vierkante meter. Mijn kweekraam. Vorig weekend heb ik mijn derde lichting zaadjes in de kweekpotjes gezaaid.  Zo heb ik mimosa boontjes een nachtje in het water laten weken en gepoot en ik zie nu al de groene puntjes van de Hertshoornweegbree al opkomen!

 

En dan nu de terugval
Al die moeite gedaan om mijn voetspot te verkleinen en dan doe ik een dure aankoop. Een energieverslindende aankoop. Een milieu vervuilende aankoop. Terwijl ik het typ, komt het schaamrood weer op mijn kaken. Ondanks de goede start in 2016! Ik durf de nieuwe voetspotmeting in 2017 niet eens meer te doen. De oude, die moest helaas de deur uit. Er zaten een aantal reparaties in het vooruitzicht die erg prijzig waren. We hebben er voor moeten kiezen een goede tweedehandsje te kopen (wat dan wel weer voetspot waardig is).

Vertel dan… wat is het
Daar komt ie dan: Het is de Skoda Fabia Greenline geworden, 1.2 diesel. Met

sjoemelsoftware

sjoemelsoftware

roetfilter. Als ik het blijde nieuws van de aankoop deel bij mijn collega’s, zijn ze allemaal verbaasd: “Jij een diesel?”
“Ja”, zeg ik nog ter verdediging, voelend dat ik iets belangrijks over het hoofd heb gezien “maar hij is heel zuinig er zit een roetfilter op en gratis sjoemelsoftware!” Maar het kwaad is al geschied. Mijn reputatie heeft een deuk opgelopen. Ik ben een nep voetspotter…..

 

 

 

Dit moet gecompenseerd worden!

prijswinnaar

prijswinnaar

 De keuze is gemaakt. De auto gaat niet weg. Dus ga ik op zoek naar een nieuw credo voor de tweede helft van 2016. Het antwoord gaat zitten in oplossingen om mijn fijnstof uitstoot op een andere manier de strijd aan te gaan. Ik ga dus niet bij mijn autoloze buurman certificaten kopen om mijn uitstoot te compenseren. Maar iets anders. Echt iets concreets. In mijn recente en korte zoektocht kom ik op de Igreen uit. Dit is een stap in de richting die ik wil zetten.

Studenten van de TU Delft hebben een plantenrugzak ontworpen die fijnstof uit de lucht filtert. Vervolgens komt de schone lucht in de buurt van de mond en neus van de rugzakdrager naar buiten.

Een prijswinnend ontwerp in 2016! Dat brengt me op een idee……Zal ik een plantenbak aan mijn uitlaat vastlassen? Misschien is dit iets:

Boek uit?

Eindig ik voor nu met een verzoek. Heeft iemand het boek van B. C. Wolverton al uit: How to Grow Fresh Air? Daar worden 50 planten in beschreven die een lucht zuiverende werking hebben. Daar zitten waarschijnlijk ook wel planten tussen die goed gedijen bij fijnstof.

Een site om in je favorieten te hebben: http://www.innovatieglastuinbouw.nl/