Een terugblik op 1 jaar Voetspot
nieuwsOp 1 juli 2015 begonnen 8 bloggers aan een avontuur. Een jaar lang zouden ze proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen door anders met hun voedsel om te gaan. De één heeft geprobeerd zonder afval te leven, de ander ging exotisch lokaal koken en weer een ander probeerde zichzelf en zijn gezin van voedsel uit eigen tuinkas te voorzien. Hoe is het hun vergaan? En heeft het opgeleverd wat ze wilden? Samen verkleinden ze hun voetafdruk met 1,7 hectare.
Hieronder 8 interviews met onze Voetspotters.
Een terugblik met Ageda:
Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Ik wou zoveel mogelijk lokaal en puur eten. Ik ben nog niet 100% geslaagd, maar wel 80%. Bij alles wat ik koop, kijk ik of het ook lokaler kan. Ik koop praktisch alles biologisch. En een stuk minder dan we gewend zijn. Een goede maaltijd heeft vaak niet meer dan 3 tot 5 ingrediënten nodig.”
Een terugblik met Dorinda:
Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
“Lastig, hoe meer bewustwording, hoe lastiger de keuzes. En hoe weet je welke keuze welk effect heeft? Mijn uitdaging was gifvrij eten, koken zonder e-nummers. Dat is deels gelukt. Het woud van e-nummers en de onbekendheid met de materie maakt kiezen niet gemakkelijker.”
Een terugblik met Geeskelien:
Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, welke?
“Het is mij opgevallen dat er veel onnodige verpakkingen zijn als je kijkt naar je boodschappen. Ook kijk ik anders aan tegen het kopen van dierlijke producten. Ik koop ze nu zo min mogelijk en als ik het koop, zorg ik ervoor dat het biologisch is.”
Een terugblik met Jack:
Heb je tips voor mensen die ook hun voetafdruk willen verkleinen?
“Ga eens vaker met de fiets of de benenwagen als je je wilt verplaatsen. Ga minder naar de supermarkt en ga meer naar de ecowinkel. Verpakte voeding wat in de fabriek is gemaakt; nooit meer naar kijken! Je wordt bedot waar je bij staat! Als je het niet kunt weerstaan (ik begrijp je wel, het komt wel goed met je) lees eens de verpakking, als er al een ingrediënt in zit wat je niet kent of begrijpt, dan zou ik dat ‘voedingsmiddel’ heel snel weer in de schappen zetten. Maak eens een wandeling in plaats van een natuurfilm te kijken. Doe je wifi ’s nachts uit. Of beter nog; las eens een telefoonloze dag in.”
Een terugblik met Leah:
Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, welke?
“Ja, een belangrijk inzicht is dat duurzaamheid vaak in een klein hoekje zit. Veel dingen doe ik uit gewoonte, vaak zonder er bij na te denken. Door bewust mijn voetafdruk te willen verkleinen, word ik mij bewust van dingen waar ik anders niet bij na denk. Een voorbeeld: Ik heb van jongs af aan geleerd om een restje soep door de wc te spoelen. Dan raakt de gootsteen niet verstopt en lekt de vuilniszak niet. Ik sprak iemand hier over en zij wees mij er op hoeveel extra werk/energie het voor het waterleidingbedrijf is om dit uit het water te zuiveren. In plaats van het door de wc te spoelen hoor je het vocht er uit te zeven, en de rest bij het groenafval te doen. Bij mij blijft er vrijwel nooit soep over, maar mocht het een keer voorkomen dan ga ik het zeker niet meer door de wc spoelen.”
Een terugblik met Lilla:
Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Het jaar 2015 stond voor mij in het teken van zo weinig mogelijk afval produceren. Ik ben zeker geslaagd, dit is onder andere terug te zien in de eindafrekening (afval) van de gemeente. Het moeilijkst was om nog meer manieren te verzinnen / te vinden om het afval verder te beperken. Het makkelijkst was om anderen te vertellen over mijn ervaringen. Het is leuk om anderen bewuster te maken en aan het denken te zetten over hun eigen keuzes.”
Een terugblik met Wianne:
Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Mijn uitdaging was hoe ik als bewoner van een etage mijn voetafdruk verder kon verkleinen en ik onnodige verspilling kon tegengaan. Volgens mij ben ik geslaagd. Mijn voetafdruk is kleiner geworden! De moeilijkste factor was dat ik geen invloed heb mijn omgeving. Hierdoor is mijn wens voor een tuintje veranderd in de wens voor een balkontuin. Alleen de compostton staat beneden. Wat me reuze meeviel was de gewenning aan meer fietsen en wandelen en waar nodig gebruik te maken van het OV.”
In 2015 was zijn voetafdruk nog 5,62 ha. Deze heeft hij weten te verkleinen naar 4,11 ha. Dat is 1,5 ha kleiner! Hieronder de score van Dick op 1 juli 2015 vergeleken met het gemiddelde in Nederland.