Een speciaal kerstmenu
LeahHoewel de winkels anders suggereren, is het misschien nog wat vroeg om over het kerstmenu na te denken. Toch wil ik in mijn blog vast aandacht hiervoor vragen. Als je nu alvast een aantal voorbereidingen doet, kun je straks een originele maaltijd met een lagere voetafdruk op tafel zetten.
Wat dacht je van een frisse salade van gebleekt paardenbloemblad (molsla), een spruitjesschotel met tamme kastanjes of een wildplukquiche met een lijsterbesmoes? Het toetje bestaat uit peer met een overheerlijke bramensaus.
Salade van paardenbloemblad
Molsla is het gebleekte paardenbloemblad. Vroeger vonden de mensen dit in molshopen, vandaar de naam. Als je niet afhankelijk wilt zijn van de mollen, maar zelf het heft in handen wilt nemen, graaf je nu een paar flinke paardenbloemwortels op. Snijd het blad af tot 1 cm boven de wortel en doe de wortels in een emmer met zand of aarde. Zet de emmer in een donkere (kelder)kast en houd de aarde licht vochtig. Met wat geluk kun je rond kerst de gebleekte jonge blaadjes oogsten. Lekker als salade met blokjes pittige kaas en een in stukjes gesneden appel.
Recept voor lijsterbesmoes
Lijsterbessen zijn rauw niet eetbaar, ze bevatten teveel ongezonde stoffen. Maar gekookt kun je er vele kanten mee op in de keuken. Ze zijn bitter van smaak, maar gecombineerd met appel, kweepeer of rozenbottels (zonder de pitjes) kun je er een lekkere moes of compote van maken. Vries ze van tevoren in, daardoor worden ze beter van smaak.
- 400 gram lijsterbessen, een paar dagen ingevroren
- 4 appels
Pluk een aantal trossen lijsterbessen.
Maak ze schoon en vries ze in voor ongeveer drie dagen. Als je ze na de vorst plukt heeft de natuur dit werk al gedaan, dan kun je ze gelijk verwerken.
Ris de lijsterbessen van de steeltjes, snij de appel in stukken en ontdoe ze van het klokkenhuis.
Kook de bessen en de appel ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje.
Roer het door een roerzeef en vang de moes op in een schaal.
Spruitjesschotel met tamme kastanjes
De tamme kastanjes zijn al een tijdje geleden gevallen, maar als je snel bent en de eekhoorntjes niet alles hebben meegenomen naar hun wintervoorraad, kun je nog wat rapen. Ze blijven niet lang goed dus als je er met de kerst van wilt genieten moet je ze invriezen.
Snijd hiervoor de tamme kastanjes overlangs doormidden. Breng een pan met een laagje water aan de kook en kook de tamme kastanjes vijf minuten op een zacht vuurtje. Giet ze daarna af en doe ze in een schaal lauwwarm water. Pel ze voorzichtig met een scherp mesje en vries ze in. Tegen de tijd dat het kerst is kun je ze gebruiken bij de spruitjesschotel.
- tamme kastanjes
- 2 uien
- 2 tomaten, in stukken gesneden
- 1 scheut zonnebloemolie
- 500 gram schoongemaakte spruiten
- zout en peper
Fruit de gesnipperde uien in de olie, voeg de spruitjes en tomaten toe. Bak onder af en toe roeren, tot de spruitjes gaar maar nog wel knapperig zijn. Voeg de kastanjes op het laatst toe en breng op smaak met peper en zout.
Wildplukquiche
Het recept voor de wildplukquiche staat in mijn blog van 11 september. Je kunt dit terug vinden op www.voetspot.nl. En het staat ook op mijn website www.bloemenpad.nl.
Als er geen sneeuw ligt, kun je ook in de wintermaanden jonge en verse wildpluk groenten vinden. Vogelmuur, madeliefjes, kleefkruid, look-zonder-look, knopkruid en kleine veldkers blijven het hele jaar te oogsten en zij passen goed in de quichetaart. Als het een strenge winter is en er ligt een dik pak sneeuw kun je spinazie gebruiken voor het recept.
Peren met bramensaus
- 2 zachte peren
- 250 gram bramen (vers of uit de diepvries)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 theelepel honing
- 1 snufje peper
Prak de bramen. Maak een dressing van de olijfolie, azijn en honing en breng op smaak met een snufje peper. Schenk de dressing over de bramen.
Ontdoe de peren van het klokkenhuis en snijd ze in plakjes.
Schik de peren op een bordje. Schep op elk bordje wat bramensaus en smullen maar!